Trbiću, osuđenom za genocid, smanjena kazna

Vijesti 16. feb 201516:41 > 16:42
N1

Apelaciono vijeće Suda BiH preinačilo je presudu Suda BiH kojom je Milorad Trbić bio osuđen na 30 godina zatvora zbog ratnog zločina u Srebrenici, te ga osudilo na zatvorsku kaznu od 20 godina.

Vijeće je ovu presudu donijelo odlučujući povodom odluke Ustavnog suda BiH, kojom je ukinuta drugostepena presuda Suda BiH u dijelu koji se odnosi na primjenu blažeg krivičnog zakona. Sud BiH umjesto Krivičnog zakona BiH trebalo da primijeni zakon bivše Jugoslavije kao blaži po počinioca.

Trbiću je u kaznu uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru i na izdržavanju kazne po pravosnažnoj presudi Suda BiH.

Iz Suda BiH saopšteno je da je Apelaciono vijeće donijelo novu odluku da bi otklonilo povredu utvrđenu odlukom Ustavnog suda BiH koja je obavezujuća za ovaj sud, i to po hitnom postupku kako je to naloženo.

Presudom Suda BiH od 16. oktobra 2009. godine Trbić je proglašen krivim i osuđen je na zatvorsku kaznu od 30 godina u koju je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Odlučujući o žalbama tužioca, Trbićevog branioca i oštećenih, Apelaciono vijeće Suda BiH je 21. oktobra 2010. godine odbilo kao neosnovane sve navedene žalbe i potvrdilo prvostepenu presudu Suda BiH.

Postupajući po Trbićevoj apelaciji, Ustavni sud BiH je 6. novembra 2014. godine donio odluku kojom je djelimično usvojio apelaciju, utvrdivši povredu Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te je ukinuo presudu Suda BiH od 21. oktobra 2010. godine, u dijelu koji se odnosi na primjenu blažeg krivičnog zakona.

Apelaciono vijeće je, postupajući u skladu sa obavezom koja proizlazi iz odluke Ustavnog suda BiH, a s ciljem njene što hitnije primjene, održalo javnu sjednicu 19. januara na kojoj su tužilac, Trbić i njegov branilac ostali kod svih navoda i prijedloga iz žalbe uložene protiv prvostepene presude.