Potvrđeno za N1: Iz EK stižu dodatna pitanja u Sarajevo

Vijesti 16. maj 201817:44 > 17:47
N1

Bosna i Hercegovina će se u narednim sedmicama součiti s novom rundom pitanja iz Brisela. Kako je potvrđeno za N1 iz Evropske komisije do početka ljetnje pauze na adresu bh. vlasti će doći dodatna pitanja.

Procjenuje se da će iz Brisela stići oko 500 dodatnih pitanja. Podsjetimo da su bh. vlasti nakon više od godinu dana odgovaranja u februaru ove godine predale 3.242 odgovora na Upitnik, a na osnovu kojeg će biti izrađeno mišljenje Evropske komisije. Tek nakon izrade tog mišljenja Bosna I Hercegovina će znati da li će I kada dobiti kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

“Komisija trenutno procjenjuje odgovore koje smo zaprimili i do ljetne pauze planiramo zatražiti dodatne odgovore na neka pitanja I neka dodatna pojašnjenja. Ovo se desilo sa svim zemljama koje su se nalazile u ovom procesu”, rečeno je N1 iz Evropske komisije.

Iz Komisije su nam također pojasniti da se omjer između dodatnih pitanja I originalnog broja postavljenih pitanja jednoj zemlji kreće između 20 I 25%. Naprimjer Srbija je 2011. godine na 2400 originalnih pitanja morala odgovoriti na dodatnih 600 pitanja. Kada je u pitanju sadržina odgovora iz Komisije pojašnjavaju da je namjera da se zatraže pojašnjenja, označe ili zatraže elementi koji nedostaju ili da se zatraži dopunjenje pitanja koje proizilazi iz procjene dostavljenog pitanja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.