Selimbegović o dolasku Erdogana: Šta dobijamo?

Vijesti 21. maj 201808:46 > 09:19
N1

Najzanimljivije naslovnice i priče iz novina jutros je u Novom danu prokomentarisala glavna urednica Oslobođenja, Vildana Selimbegović. Selimbegović kaže da se političari odlično razumiju i da je predizborna kampanja, predizborna kampanja.

Selimbegović je uvjerena da bi naši političari zbog velike dijaspore i nostalgije okupili jako veliki broj ljudi.

“Malo nam naših predizbornih kampanja. Možda da i mi imamo onu vrstu ekonomskog rasta koju je Turska napravila, koju je Erdogan napravio, možda bi se i o tome moglo raspravljati. Mislim kada bi naši političari išli na neke lokacije širom svijeta jer je naša dijaspora najveća da bi se i tu skupilo dosta naroda. Zato što je nostalgija za domovinom nešto što svi imamo. Imamo i momenat, živite u Zapadnoj Evropi i onda je vrlo zanimljivo, popularno podržavati aktuelno vodstvo u Turskoj. To je tako”, istakla je Selimbegović.

Kada su reakcije na Erdoganov dolazak u pitanju najbolje stara latinska poslovica “sličan se sličnom raduje” opisuje cijelu situaciju.

“Smirilo se. Bilo je reakcija uoči dolaska, u vrijeme onih rasprava i jučer se kroz Dodikov istup moglo vidjeti da se sličan sličnom raduje, što bi rekli stari Latini. Oni se savršeno dobro razumiju i sve je to ok. Predizborna kampanja je predizborna kampanja. Samo da ostanem na vlasti – je nešto što političari jedan kod drugog prepoznaju”, naglasila je Selimbegović.

Po mišljenju glavne urednice Oslobođenja najveći je problem šta nama naši političari nude, šta Bosanci i Hercegovni dobijaju tom vrstom posjeta.

“Bar meni nije problem u razmjenama mišljenja, problem je zapravo u nečem drugom. Gospodin Dodik je jučer rekao ne želi miješanje. Pa je gospodin Erdogan rekao on se ne miješa. Neće se miješati ni Kolinda Grabar-Kitarović. Šta mi time dobijamo? Šta Bosanci i Hercegovci dobijaju tom vrstom posjeta? Nekakva obećanja, sporazum o tome da će se razgovarati o mogućnosti na putu Sarajevo-Beograd. Ne sumnjam da će se to jednoga dana i dogoditi. Ali, šta nama naši politički lideri nude? Ja mislim da im je Erdogan pomogao da sa onog incidenta od petka skrenu pažnju, gdje su napravili međunarodni skandal. Gdje je tobožnji policijski komesar HNK napravio i poslao u svijet preružnu sliku o nama onim zaustavljanjem konvoja i onom blokadom, pravljenjem granice na Ivan-sedlu”, kazala je Vildana Selimbegović.

Selimbegović kaže da se od naših političkih vlasti ne može očekivati da razmišljaju o ljudima.

“Nažalost, od naših vlasti ne možete očekivati, takvih vlasti da razmišljaju o ljudima. Da razmišljaju o ljudima ovdje ne bi pričali o reformskim paketima nego bi privredu oživjeli malko drugačije, počeli bi skidati one obećane namete koje su rekli na početku mandata da će smanjivati poreze i na taj način podstaći zapošljavanje. Ne, nema toga kod nas. Kod nas ima nešto drugo. Kod nas ima samo priča i busanje u prsa kako oni vole svoj narod, posebnu vrstu svog naroda koja treba da im da legitimitet da ostanu na vlasti. To je sve što ih zanima. Tu se odlično razumiju”, kazala je Selimbegović.

”Incident Lasićev bi bio sa puno većim posljedicama da ministar sigurnosti nije bio onako energičan. Da nam SIPA nije onako profesionalna, da Tužilaštvo konačno nije onako odreagiralo. Ono što je urađeno, sad ćemo tek početi da slušamo i živimo posljedice toga čina. Naravno, najveća bruka je bila po nas jer smo mi prije dvije i po decenije bili izbjeglice i isto onako očeklivali pomoć”, naglasila je Selimbegović.

Uskoro video kompletnog razgovora.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.