Kazaz: Sarajevo ignorisalo Erdogana i Izetbegovića

Vijesti 22. maj 201817:39 > 17:53
N1

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz danas je za N1 kazao da je turski predsjednik Reccep Tayip Erdogan u Sarajevo došao da pošalje "antievropske poruke i da poruči EU da je BiH njegova interesna zona".

Erdogan je došao u Sarajevo s namjerom da pošalje antievropske poruke i da EU poruči da je BiH njegova interesna zona. Neka vrsta teritorije na koju on, s obzirom da ima neoosmansku fantazmu, polaže posebno pravo. To je jedna dimenzija njegove posjete pri čemu treba reći da je Erdogan izoliran na međunarodnom planu zbog načina na koji vlada Turskom. Jučer je 105 ljudi osuđeno na doživotnu robiju bez prava pomilovanja. Optužbe su uvijek da je svijet kojeg on hapsi teroristički, gulenovski. On je promijenio Ustav Turske i pretvorio je u neku vrstu autokratske predsjedničke države. Nije došao ni po kakve glasove, nego zapravo da prkosi Evropi i pomogne Izetbegoviću u spašavanju propale politike i onda promovira Sebiju Izetbegović kao jaku političku pojavu na političkoj sceni“, kazao je profesor Kazaz.

Kazao je da je govor Bakira Izetbegovića na dočeku Erdogana u najmanju ruku nedopustiv.

Moram reći da kad komentiram Bakira Izetbegovića ne volim da me citiraju nacionalisti u BiH sa srpske i hrvatske strane jer oni koriste pravoslavlje i katolicizam na identičan način na koji gospodin Izetbegović upotrebljava islam. Govor je u najmanju ruku nedopustiv. Pozivati se na Allaha kao nekoga ko izravno šalje poslanike svakih 100 godina, citirati hadise i proglasiti vlastitog oca i Erdogana poslanicima koji vraćaju vjeru nekim narodima. To podrazumijeva da je vratio svoju politiku iz postmodernog u predmodernog doba. Vratio je politiku u neku vrstu srednjeg vijeka. Podrazumijeva odustajanje od koncepta sekularnog društva. Suvremena bošnjačka nacija nastala je na osnovama evropskog prosvjetiteljstva, na projektu deosmanizacije u kulturi. On je sve to poništio i pokušao da Bošnjake arhaizira i vrati ih na osnovama nostalgije turkofilije u neku vrstu arhaičnog identiteta“, dodao je Kazaz.

Profesor Envez Kazaz je istakao da je Sarajevo na “prekrasan način ignorisalo Erdogana i skup”.

Sarajevo je na prekrasan način ignorisalo i Erdogana i Izetbegovića i taj skup je u potpunosti propao. Očekivali su da će im građani Sarajeva mahati, da će grad biti na nogama. Sarajevo je pokazalo da do takve politike ne drži. Izetbegović je mogao da vidi skupa s Erdoganom da je ta vrsta politike neprihvatljiva građanima Sarajeva“.

Još je kazao da se slanje antievropskih poruka u diplomatiji smatra skandalom.

Zapadni mediji kada tumače njihovu igranku u Zetri, moraju voditi računa o tome da su građani Sarajeva spasili sekularni sistem društva jer su jednom i drugom ćutke poručili da ih ne zanimaju. Erdogan je na bezobrazan način poslao antievropske poruke. To se u diplomatiji smatra skandalom, pa se može konstatovati da mu je Izetbegović omogućio neku vrstu vazalskog odnosa“.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.