Latić već četiri mjeseca hrani dnevno 600 migranata

Vijesti 28. maj 201808:55 > 08:57
Izvor: N1

Pomagat ću migrantima sve dok budem imao finansija, i dok budem živ i zdrav, poručio je u emisiji Novi dan veliki kladuški humanitarac, Asim Latić.

Više od stotinu migranata, koji su duži vremenski period bili smješteni u centralnom gradskom parku u Velikoj Kladuši, izmješteno je u naselje Trnovi gdje će ubuduće boraviti. Migrantsko šatorsko naselje sa blizu 120 osoba vlasti su premjestile budući da je bilo samovoljno postavljeno, suprotno Odlukama o komunalnom redu. Nezvanične procjene govore da na području Velike Kladuše trenutno ima između 600 i 700 migranata.

Većina tih migranata hrani se u restoranu Asima Latića, koji je trenutno zatvorena za goste. On već puna četiri mjeseca kuha obroke za migrante, a dnevno nahrane i do 600 ljudi.

“I u BiH je bio rat i iskusili smo sve te tegobe, i vidio sam da je tim ljudima potreba pomoć. Već četiri mjeseca ih hranim”, kazao je on.

Otkrio je da pomoć i donacije dobija od građana Velike Kladuše, inače njegovih bivših gostiju.

“Uz pomoć građana Kladuše kuhamo migrantima, u ekipi nas ima četvorica. Građani nam pomažu svojim finansijama. Svi koji pomažu su moji bivši gosti, osim nas dvojice koji kuhamo”, istakao je i otkrio kako nije primio nikavu pomoć od države.

“Iza mene samo stoji organizacija Pomozi.ba. Ovom prilikom pozivam državu da nas podrže”, poručio je ovaj čovjek velikog srca.

Dnevno Latić i njegove kolege podjele i do 600 obroka za ručak i iftar, kuha se u smjenama – ujutro i poslijepodne.

Otkrio je da sa migrantima, i nakon što odu iz BiH, ostaje u kontaktu, a na pitanje da li su i dalje zahvalni on je zaključio: “Kako bi se vi osjećali da se čujete sa nekim ko vam je pomogao '92”.

Latić je na kraju razgovora kazao kako će pomagati sve dok bude imao finansija i dok “bude živ i zdrav”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.