Dodikova posjeta Rusiji: Naglas izrečena želja o TV kanalu

Vijesti 28. maj 201818:31 > 20:46
N1

Sumiraju se poruke posljednje posjete predsjednika RS Milorada Dodika Rusiji. U regionu je posebno odjeknuo poziv ruskim medijima da ulažu više u region, koji je kako je Dodik poručio iz Sankt Peterburga, pod medijskom šapom Zapada. Istovremeno, Washington Post piše o ruskoj kampanji sabotiranja vlada koje su u prijateljskim odnosima sa Zapadom.

Ruski regionalni TV kanal na srpskom i lokalnim jezicima, želja je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koju je naglas izrekao u Sankt Peterburgu.

Trenutni ruski medijski uticaj je zanemarljiv smatra Dodik. Istovremeno, tvrdi da SAD i Velika Britanija ulažu milione u tu oblast.

“Sve je to upereno protiv nas”, dodaje.

No, dio javnosti u Banjaluci smatra da se u izbornoj godini spinuje i nekritički pristupa prema svemu što dolazi iz Rusije.

“Mi stičemo stav da nas Rusi obožavaju, da smo im dragi, da će oni da nas paze, štite. Mislim da se u ovom kratkom periodu do izbora neće ništa značajno promijeniti”, kazao je Borislav Vukojević, viši asistent komunikolog FPN u Banjaluci.

Sastanak sa predsjednikom Rusije Vladamirom Putinom, predsjedniku Republike Srpske politički je dobro došao u izbornoj godini smatra profesor Miodrag Živanović.

Stava je da se precjenjuje značaj stranih, a potcjenjuje uticaj domaćih medija.

“Mediji posebno uvezeni spolja, neće imati uticaj ovdje kakav imaju lokalni mediji. To predstavlja otežavajuću okolnost za unutrašnje odnose u BiH. Ako je to cilj čovjeka koji će se eventualno kandidovati za člana Predsjedništva BIH onda mislim da BIH treba izjaviti saučešće”, smatra Miodrag Živanović, profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci.

Dugogodišnji novinar Željko Raljić, podsjeća da je put od “američkog daška vjetra na Balkanu, do prvog rusofila Balkana”, Milorad Dodik prošao brzo. Najavu da će rigoroznije kontrolisati strane donacije NVO sektoru smatra nepotrebnim.

“To je bacanje prašine u oči, utjerivanje straha u kosti, pravljenje babaroga od NVO sektora. Rusija je medijski prisutna na Balkanu, ono što Milorad Dodik priželjkuje je da se ruski mediji stave u njegovu službu, službu njegove politike”, naglasio je Željko Raljić, novinar.

Dok Dodik najavljuje da će od Ambasade SAD tražiiti da transparentno obavijesti javnost o utrošku navodno 12 miliona dolara za medije u BIH i slabljene ruskog uticaja, Washington Post piše da: “Zapad gleda na drugu stranu, dok se drugi se zanimaju za BiH. “

Kremlj je shvatio da rastuća nebriga Zapada čini krhke zemlje plodnim tlom za njenu antizapadnjačku strategiju. U stvari, Rusija samo gura već otvorena vrata.

Po uzoru na Rusiju, u najavi je u Republici Srpskoj restriktivni zakon koji bi trebao uspostaviti strogi nadzor nad NVO sektorom, pa će se organizacije koje primaju donacije iz inostarnstva smatrati “stranim agentima”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.