Clark za N1: Ne mislim da ima mnogo šansi za konflikt u BiH

Vijesti 28. maj 201822:34 > 22:48
N1

Gdje se danas nalazi Bosna i Hercegovina? Kakva je sudbina njenog euro-atlanskog puta? Treba li se Amerika jasnije uključiti u rješavanje geopolitičke igre na Zapadnom Balkanu samo neka od pitanja na koja u ekskluzivnom intervjuu za N1 odgovara nekadašnji vrhovni zapovjednik savezničkih snaga u Evropi, penzionisani general Wesley Clark.

Generalne Clark, počinimo ovaj razgovor sa pitanjem vezanim uz Vašu nedavnu kolumnu u Washington Postu gdje ste rekli prilično interesantne stvari o Zapadnom Balkanu, posebno o Bosni i Hercegovini. Rekli ste “ne čekajte da se desi novi rat”, da li postoji mogućnost novog rata na Zapadnom Balkanu?

“Ne mislim da ima mnogo šanse za konflikt. Ali mislim da su tu prisutne strane sile koje kreiraju stres i ono što znamo iz historije Bosna i Zapadni Balkan veoma krhki. Ljudske memorije su duge, nasilje i dosta proljevanja krvi i temperatura može porasti veoma brzo. Ljutite riječi i agresivna djela mogu dovesti do konflikta na Balkanu brže nego bilo gdje drugo. Da, trebamo biti zabrinuti. Trebamo uvesti Zapadni Balkan naprijed u Zapadnu civilizaciju i transatlansku civilizaciju što brže. Prošle su 23 godine otkad smo potpisali Dejtonski sporazum, ostaje nam da uradimo još mnogo na razvoju u Bosni i Hercegovini, a mislim da to ide prilično teško”.

Progovorimo o još jednoj zanimljivoj temi. To je geopolitička scena. Rusi, Turci i Kinezi igraju velike igre ovdje. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je upravo bio ovdje i posjetio Bosnu i Hercegovinu i održao jednu vrstu predizbornog skupa ovdje. Kako Vi gledate na ulogu te tri zemlje ovdje, posebno u Bosni i Hercegovini?

“Mislim da kada strani lideri idu u kampanju u drugim zemljama kao u ovom slučaju to dovodi do podizanja tenzija. Turska i Rusija se dosta sukobljavaju međusobno na Balkanu. To se ne dešava samo u Bosni i Hercegovini, dešava se i drugdje. Dešava se u Bugarskoj, Rumuniji i drugdje. Onda tu dolazi Kina sa investicionim fondovima i ne budite iznenađeni ako ti investicioni fondovi dolaze sa političkim vezama prikačenim uz njih. Kada donesete kineski novac, dobijete i kineski uticaj. Sve tri igraju igru, to je “balkanska igra”. Balkan je na tektonskoj ploči ljudske rase, to je područje gdje su se civilizacije historijski sukobljavale i sukobljavaju se ponovo. Tako da je ispravna prosudba da mi trebamo koristiti NATO da osiguramo vojnu sigurnost, također moramo raditi veoma snažno na borbi protiv korupcije u vlasti. To znači da članovi vlasti i oni izabrani i oni imenovani moraju živjeti skromno, moraju od njihovih plata, plata koje moraju biti onoliko velike da žive od njih, ali niko ne treba očekivati da će biti milijarderi”.

Ekskluzivni intervju sa Wesleyem Clarkom pogledajte u nastavku.
Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku