Ulice Pofalića u rasulu, bez odgovora do kada će se sanirati

Vijesti 30. maj 201818:39 > 19:21
N1

Nedavno kišno nevrijeme u Sarajevu osim što je izazvalo saobraćajni kolaps na ulicama glavnog grada, prouzrokovalo je i oštećenja asfalta i šahtova u nekim sarajevskim ulicama.

 Građani poručuju da se sve to ne događa prvi put i krive vlasti zbog nespremnosti i nesposobnosti.

Jako nevrijeme koje je nedavno pogodilo glavni grad Bosne i Hercegovine, prouzrokavlo je veliku štetu u pojedinim sarajevskim ulicama, osobito onim padinskim – kakva je Pofalićka. Mještani su ogorčeni i poručuju nadležnima da hitno nešto preduzmu kako bi se ovaj problem riješio.

Stanovnici naselja, novo jutro dočekali bez mogućnosti normalnog prolaza vlastitom ulicom. Automobilom i posve nemoguće. Ljuti i zabrinuti, nadali su se da će radovi na sanaciji – nakon nedavne obilne kiše – početi odmah. Kažu, problemi nisu novi – odgovornima su trebali biti poznati od ranije.

“Ova cesta je i prije imala probleme, to je neki nagib. Očito nikad ništa definitivno i do kraja nije dovršeno. Veliko je ovo naselje, ovdje ima jako puno stanovnika. Zašto se stoji i čeka, ne znam”, kazala je Žana Prguda, mještanka naselja Pofalići.

U slučaju potrebe, pričaju nam, ni vozila hitne pomoći ne mogu prići.

“Ovo je jedina komunikacija nas spaja sa donjim dijelom, Maltom i Pofalićima. Hitno se nešto treba poduzeti da bi se saniralo, da bi se mogao normalno odvijati saobraćaj i obavljati poslovi. Kad će to biti, ja ne znam”, rekao je Semir Prguda, mještanin Pofalića.

Ipak, u poslijepodnevnim satima – bager na terenu. Uskoro se pojavio i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo. Optužbe da je asfalt loš odbacuje. Ekipe su, kaže, u punom pogonu. Uzrok problema su, navodi, kolektori. Neočekivano velika količina kiše bila je okidač da se dogodi kaos u Pofalićkoj.

“Vodovod i kanalizacija nam moraju pružiti punu pomoć da bismo ovaj problem na adekvatan način riješili, kako se nakon sanacije ulice ovakva stvar ne bi dešavala”.

N1: Do kad će se ulica sanirati? “Pa dok se ne sanira, zavisi – s obzirom da sam rekao da je u ovom trenutku najvažnije odrediti način, konkretan uzrok”, rekao je Koldžo.

Stručnjaci kažu da je efikasan odvod vode prijeko potreban.

“To trebaju komunalne službe kad nešto rade, da uvijek naprave odvode kako ne bi ostala zarobljena voda u tim brdsim područjima”, ocijenio je Zlatko Langof, profesor geologije.

Glavni grad Bosne i Hercegovine, podsjetimo, bio je 28. u ovome mjesecu u potpunome kolapsu. Padavine su uzrokovale saobraćajne blokade u gradu na svim većim raskrsnicama, a nakon što je kiša prestala padati na vidjelo su izašla oštećenja asfalta i šahtova. Pitanje kvalitete obavljenih poslova, za brojne građane, i dalje je primarno.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.