Prvi svjedok Tužilaštva na suđenju Bosniću

Vijesti 18. feb 201507:43 > 07:48
N1

Otvaranjem dokaznog postupka, odnosno ispitivanjem prvog svjedoka optužbe danas bi u Sudu Bosne i Hercegovine trebalo biti nastavljeno suđenje Huseinu Bosniću Bilalu (1972.) iz Bužima, optuženom za krivično djelo - javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organiziranjem terorističke grupe.

Optužnicom, koja je pročitana na ročištu 11. februara, Bosnić se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH, organizirane van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, a radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno i javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.  

Bosnić je, kako se u optužnici navodi, javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike tzv. selefijske zajednice, kao i putem Youtube kanala, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke radi podsticanja pripadnika te zajednice da postanu pripadnici terorističke grupe ISIS.

Na ročištu od 11. februara, kada je otvoren glavni pretres u ovom slučaju, tužilacTužlaštva BiH Dubravko Čampara naveo je da će inkriminacije iz optužnice biti dokazane van razumne sumnje, izražavajući uvjerenje da će optuženi biti oglašen krivim i biti osuđen u skladu sa zakonom.  

Istovremeno, branilac optuženog, advokat Adil Lozo naveo je u uvodnoj riječi da nije razumio optužnicu, odnosno smisao optužbi o postojanju krivične odgovornosti njegovog branjenika, dovodeći to u kontekst slobode vjere, vjerskih ubjeđenja i islamskog učenja.  

Optuženi Husein Bosnić uhapšen je u policijskoj akciji kodnog naziva “Damask”, a na ročištu pred sudijom za prethodno saslušanje 26. januara izjasnio se da nije kriv po optužbama za koje se tereti.

Prema rasporedu suđenja objavljenom na web-stranici Suda BiH, početak ročišta na kojem će, kako je na prošlom ročištu najavljeno, biti otvoren dokazni postupak u ovom predmetu, zakazan je za danas u 14.00 sati (sudnica br. 6).