"Venecijanska komisija neće udovoljiti potrebama HDZ-a"

Vijesti 02. jun 201810:41 > 10:50
N1

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Amer Jerlagić bio je gost emisije Novi dan gdje je govorio o izmjenama Izbornog zakona i državnoj imovini u BiH.

Da li je kasno da BiH vrati svoju imovinu?

“Mislim da smo propustili puno vozova, ne znam da li smo je trajno izgubili, ali smo na putu da je izgubimo. Danas smo se probudili i da smo na pragu da izgubimo 10 milijardi državne imovine u Hrvatskoj. Ljudi ne shvataju šta znači borba za državnu imovinu. U ovom momentu je Hrvatska donijela zakon, bh. strana je bila apatična i anemična, bojim se da ta šutnje nije nečim ‘podmazana’. Radi se o velikoj imovini. Ništa me ne bi iznenadilo da je neko dobro nagrađen za tu šutnju i nedjelovanje”, kazao je Jerlagić za N1 o bh. imovini u Hrvatskoj.

On je naveo da postoji sporazum o sukcesiji imovine bivše SFRJ.

“Nemamo međudržavni ugovor između BiH i Hrvatske. Treba da upitamo ove koji su u aktuelnoj vlasti. Prvi korak je diplomatsko djelovanje, što prije međunarodni ugovor između dvije zemlje. Da se traži ponošenje apelacije Ustavnom sudu Hrvatske, da sva privredna duštva iz BiH koje imaju svoje kćerke kompanije da kao pravni subjetki podnesu apelaciju. Treći scenarij nije dobrosusjedski, ali tiče se reciprociteta. Znamo da se Hrvatska napaja na dva sliva sa vodom iz BIH, iz Buškog plata i Trebišnjice. Da li je rješenje da se te hidorelektrane ostave bez vode, ako ćemo donositi takve odluke, možda je onda i to rješenje”.

Govorio je i o izborima, kandidaturi za člana Predsjedništva BiH.

“Nadam se da će BiH u Predsjedništvu dobiti ljude koji su spremni da državu povedu na jedan drugi način”.

Da li ima nade i vremena za izmjene Izbronog zakona?

“Ovo što traže HDZ i HNS je ustvari odmicanje od onoga što danas ima BiH, još teži slučaj. Venecijanska komisija neće udovoljit tim potrebama HDZ-a, ovo je borba Čovića za njegovu poziciju. Smatram da postoje uslovi da se uđe u izbore, zakon postoji, CIK je raspisao izbore. Uvjeren sam da nema planova A, B, C…”, kazao je za N1 predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Amer Jerlagić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Venecijanska komisija neće udovoljiti potrebama HDZ-a,