Dani BHAAAS: Zec i Hemon u specijalnom programu

Vijesti 04. jun 201810:09 > 10:15
BHAAAS

Kako bi spojili najveće naučnike i eksperte iz BiH, regije i svijeta, bez obzira na njihovu adresu stanovanja, te omogućili da svoje znanje, iskustvo i stručnost podjele sa kolegama i studentima, Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS), već deset godina organizuje konferenciju pod nazivom Dani BHAAAS.

Na 10. Dane BHAAAS-a dolaze najpoznatija imena iz svijeta nauke, kulture i umjetnosti, saopćio je organizator ovog događaja.

”Pored toga što su se Dani BHAAAS profilirali kao najveći naučni skup na Balkanu, ovogodišnji program pretenduje da se konferencija uvrsti i u jedan od najvećih kulturnih događaja u regionu”, saopćeno je iz BHAAAS-a.

Ovogodišnji 10. Dani BHAAAS održat će se od 21. do 24. juna na Jahorini, a očekuje se da će prisustvovati preko hiljadu sudionika, uključujući 300 predavača u dvadeset sedam simpozija iz medicine i tehničkih, prirodnih, društvenih i humanističkih nauka.

“Osnovni cilj Dana BHAAAS je spajanje dijaspore i BiH kroz nauku, umjetnost i kulturu i tu smo misiju definitivno ostvarili. Izgradili smo jake mostove BiH sa Sjevernom Amerikom, te sa zemljama u regionu, dijasporom i cijelim svijetom. Postali smo veliki i iskreno, sada je već teško naći grad u BiH koji bi bio domaćin skupu kapaciteta kao što je ovaj. Konferencija na Jahorini, sada sa ponosom mogu najaviti, biće najveća do sada”, kaže dr Nirvana Pištoljević, predsjednica BHAAAS-a i dodaje:

“Nismo ni sanjali da ćemo narasti u najveću naučnu, interdisciplinarnu konferenciju na Balkanu. Ako smo u Neumu i Tesliću imali oko 600 do 1000 učesnika, ove godine ćemo kroz pet dana konferencije, imati preko 300 predavača, što znači da ćemo uveliko prijeći 1000 učesnika, koji dolaze iz svih dijelova svijeta. BHAAAS Dani su postali impresivni i nastojaćemo da svaka naredna godina bude još i bolja.”

Ovogodišnji program pretenduje da konferenciju uvrsti i u jedan od najvećih kulturnih događaja u regionu. Tako će biti upriličena izložba doajena bh. slikarstva Safeta Zeca, kao i pozorišna predstava Knjiga mojih života, nastala kao teatarska adaptacija autobiografske zbirke kratkih priča književnika Aleksandra Hemona. Tu su i koncert Sarajevske filharmonije, izložba Sjećanja na kamen…

“Zbog programa sam naročito ponosna na 10. Dane BHAAAS. Nekad je ova manifestacija bila rezervirana isključivo za naučne skupove, no mi danas s ponosom možemo reći da, uz sav ovaj kulturni program, potpisivanje sporazuma o saradnji sa Kamernim teatrom 55, višegodišnja saradnjom sa Sarajevskom filharmonijom, Zemaljskim muzejom u Sarajevu i međunarodnim festivalom srednjoškolskog teatra Juventafest, te organizacijom izložbi, otvaramo novo poglavlje za BHAAAS”, kaže Pištoljević i naglašava da je za organizatore Dana BHAAAS velika čast saradnja sa Safetom Zecom koji će upriličiti izložbu svojih radova, ali i postati počasni član Akademije.

BHAAAS posljednjih deset godina organizuje konferenciju pod nazivom “Dani BHAAAS”, koja se svake godine održava u drugoj lokaciji u BiH, s ciljem spajanja naučnika i eksperta iz bh. dijaspore sa kolegama iz BiH. BHAAAS na Dane dovodi vrhunske stručnjake bh. porijekla koji rade na prestižnim institucijama u Americi, Kanadi i šire, te im pružaju priliku da svoje znanje i stručnost podjele sa kolegama i studentima u BiH. Dani BHAAAS su se kroz godine razvili u renomiranu konferenciju na kojoj stotine učesnika pohađa predavanja na desetine paralelnih sesija. Format konferencije potiče interakciju između učesnika i promoviše mogućnost umrežavanja i kolaboracije.

Deseti Dani BHAAAS ove se godine održavaju od 21. do 24. juna u hotelu Termag na Jahorini. Očekuje se da će ovo biti jedan od najvećih naučnih skupova na Balkanu koji će privući preko hiljadu sudionika, uključujući stotine predavača u dvadeset sedam simpozija iz medicine i tehničkih, prirodnih, društvenih i humanističkih nauka. Bogat kulturni sadržaj će pratiti naučni program koji uključuje izložbu Safeta Zeca, koncert sarajevske filharmonije i izložbu “Sjećanje na kamen” organizovane u saradnji BHAAAS-a i Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Uz mnoge stručnjake iz Amerike i Evrope koji su potvrdili dolazak, 10. Dani BHAAAS-a će privući veliki broj doktora, profesionalaca, akademskih radnika i umjetnika iz Bosne i Hercegovine, saopćio je organizator.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.