Novalić o lokaciji za migrante u USK: Potrebna je trijaža

Vijesti 07. jun 201816:16 > 16:23
N1

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH kazao je da Vlada FBiH će u ponedjeljak da izvrši uvid koji od objekata u Unsko-sanskom kantonu su pogodni za kolektivni smještaj migranata.

“Imaju različite vrste migranata, neki su asocijalnog ponašanja, neki imajui bolest. Potrebna je trijaža, ako nije gruba riječ. Odabrat ćemo objekte – a jedan od njih je i Agrokomerc”, kazao je Novalić.

Husein Rošić, premijer USK rekao je da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća.

“Širenje skrabije je stavljeno pod kontrolu, medicinski timovi su na terenu. Zbog osoba koje imaju aspekt asocijalnog ponašanja – prekinuta je bila zdravstvena skrb. Sada imamo policiju na terenu, potpunu kontrolu sa aspekta sigurnosti”, rekao je.

On je dodao da će vlada ovog bh. kantona obezbijediti sve elementarne vrijednosti osobama koje idu tom rutom.

Na pitanje reporterke N1 Aleksandre Tolj koji su konkretni primjeri asocijalnog ponašanja, Rošić je kazao da su se takve osobe polarizirale.

“Dolaze iz različitih država arapskih zemalja. Asocijalni su iz Afganistana, pojedini konzumiraju opojne droge. MUP vrši kontrolu i drži ih pod nadzorom”, kazao je.

Osobe koje su iskazale asocijalno ponašanje bile su u pritvoru – te su puštene na slobodu nakon određenih smjernica, ali se nad njima i dalje vrši nadzor na terenu, poručio je Rošić.

Načelnik Bihaća, Šuhret Fazlić kazao je da su građani Bihaća pokazali određeni nivo humanosti i razumijevanja prema migrantima, a da taj dio BiH ima potpunu podršku ministra Mektića i ostalih organa koji su uključeni u rješavanje migrantske krize.

Zahvalio se i međunarodnim organizacijama za migracije te lokalnim humanitarnim organizacijama, a zaključci koji su doneseni danas će svakako doprinijeti rezultatima.

Da li ima pritisaka građanstva?

“Znatate kako to ide, kada vidite dijete na ulici imate razumijevanje, kada vidite porodicu – imate razumijevanje. Kada vidite nasilnika, onda je drugačije. Prošli smo sve, ali to dugo ne može da traje. Mora da se organizuje na drugi način”, poručio je.

O broju, kazao je Fazlić, može da komentariše samo u smislu broja podijeljenih obroka, koji je jučer, 6. juna iznosio 600.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.