Sve manji broj upisanih studenata posljedica demografije

Vijesti 08. jun 201811:37 > 11:43
N1

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić rekao je danas u Banjaluci da očekuje da će Republika Srpska ove godine u odnosu na prethodne imati najmanji broj upisanih studenata, što je posljedica demografije, ali i drugih faktora.

Pašalić je istakao da su migracije u svijetu koje se dešavaju u ovom vijeku najintenzivnije i da nikada nisu bile tako izražene, te da su prisutne i u ovom regionu.

“Vrata su u zapadnim zemljama otvorena za zaposlenje, zbog nedostatka radnika, te se očekuje da će znatan broj naših svršenih srednjoškolaca nastaviti negdje u tim zemljama sa radnom aktivnošću”, rekao je novinarima Pašalić prije početka Kolegijuma rektora univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, na univerzitetima u Republici Srpskoj postoji znatan broj studijskih programa na prvom i drugom ciklusu, te još nedovoljan broj na trećem ciklusu, ali da u odnosu na raniji period nedostaje studenata.

“Na našem univerzitetu najpoželjniji je Medicinski fakultet u Foči, koji svoje kapacitete popuni još u prvom roku, te se ponekad traže i proširenja. Oni to rade dobro, jer upisuju optimalan broj, ne stvarajući brzo viškove upisom velikog broja studenata”, rekao je Pašalić.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da će na rektorskom Kolegijumu biti riječi i o zakonskim i podzakonskim aktima, koji regulišu oblast visokog obrazovanja, te kako unaprijediti te akte.

On je ocijenio da je teško komentarisati koliko će ove godine biti manje upisano studenata u odnosu ne prethodnu.

“Prošle godine smo, na primjer, na prvu godinu studija upisali svega sedam studenata manje u odnosu na prethodnu generaciju. Teško je prognozirati koliko manje će studenata biti ove godine, jer utiču brojni faktori”, rekao je Gajanin.

On je istakao da se inovacijama studijskih programa nastoji da se studenti zainteresuju za ona zvanja koja su potrebna tržištu rada.

“Neki od tih studijskih programa su već licencirani i mi smo uputili molbu Vladi Srpske da odobri upis studenata na te programe, a jedan od njih je poslovna informatika na Ekonomskom fakultetu”, rekao je Gajanin.

Plan je, dodao je on, da se 50 studenata zainteresovanih za ovaj studijski program upiše na budžet, te 50 na samofinansiranje.

Gajanin je naveo da je licencirano i nekoliko studijskih programa na Medicinskom fakultetu, te da se za upis studenata čeka odobrenje Vlade.

“Ti programi su više iz oblasti medicinskih nauka, kao što su radiološke tehnologije, babištvo, te fizikalna terapija”, naveo je Gajanin.

Kada je riječ o gašenju studijskih programa, Gajanin je napomenuo da odluku o tome donosi resorno ministarstvo, koje je propisalo pravilnik o finansiranju visokoškolskih ustanova i kriterijume prema kojima se određenih studijski program finansira, te minimalan broj zainteresovanih studenata.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.