U Sarajevu upriličena svečanost povodom Lejletu-l-kadra

Vijesti 11. jun 201807:21 > 07:24
Izvor: Anadolija

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini večeras prije teravih-namaza, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu organizirao je centralnu svečanosti povodom Lejletu-l-kadra, 27. noći mjeseca ramazana.

Hafiz Mensur Malkić podsjetio je kako je lijepo čitati prevode Kur'ana i razmišljati o ajetima, ali i učiti dove i tražiti oprost od Allaha dž.š.

Program su izveli poznati učači Kur’ana i ilahija.

Poučno obraćanje kazivao je vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Kavazović je istakao kako su vjernici 26 noći mjeseca ramazana očekivali noć u kojoj je Allah dž.š. odlučio ljudima posljednji put poslati svoju riječ – čestiti Kur'an.

Podsjetio je kako je mnogo toga napisano i rečeno o odabranoj noći, ali da je uprkos tome sve to malo rečeno i napisano o Lejletu-l-kadra.

”Ono što pouzdano znamo jeste da je tajna ove večeri ostala skrivena od nas ljudi. Nikada nećemo moći u potpunosti doseći šta je iza perde, šta je iza hidžaba, šta se odvija u ovoj noći izuzev onoga što nam je Poslanik Muhamed s.a.v.s. prenio i onoga što je u objavi u Časnom Kur'anu registrirano”, dodao je Kavazović.

Reisu-l-ulema Kavazović podsjetio je kako je mudrost Božija, ali i Poslanika Muhameda s.a.v.s., htjela da ova noć koju Kur ‘an naziva Lejletu-l-kadr, noć odluke, ostane najveća tajna koja je obznanjena tek u nagovještaju da je ovo noć odluke, noć kadra.

U ovoj noći donosi se odluka o svemu što se događa i što će se dogoditi.

”Kaže Kur'an Časni da nad svakom dušom ima neko ko bdije, neko ko stalno bdije nad našom dušom. Zapamtite nikada čovjek, muškarac i žena, nije sam. Nikada nije usamljen”, poručio je Kavazović koji je podsjetio da je Lejletu-l-kadr ujedno i noć oprosta.

Podsjetio je kako oprosta nema notornom alkoholičaru, onome ko je činio ezijet roditeljima, onome u čijem srcu ima mržnje prema bratu i sestri i onome ko bude činio ezijet drugim ljudima.

Anadolija

”Ovo je noć u kojoj svako od nas, musliman i muslimanka treba preispitati sebe, učiniti hisab sa sobom. Svesti račun i tražiti magfiret (oprost) od Allaha dž.š”, podsjetio je Kavazović koji je savjetovao vjernicima namaz, učenje Kur'ana i učenje dove u ovoj odabranoj noći.

Lejletu-l-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini. To je noć početka objave Kur'ana i noć koja u suštini nadmašuje granice i mogućnosti ljudske spoznaje.

Allah, dž.š., u suri El-Kadr tu noć opisuje vrijednijom od hiljadu mjeseci. Lejletu-l-kadr je noć odluke, odredbe, sudbine. To je noć određenja i utvrđenja svega što se ima desiti u narednoj godini – rođenja i smrti, ženidbe, udaje, nafake, plodova, zdravlja, bolesti… Tu noć meleki dobijaju naredbu i zaduženja, od Allaha, dž. š., da realiziraju odredbe i sudbine za narednu godinu.

Zbog njene iznimne važnosti i značaja u svim džamijama Islamske zajednice u BiH u domovini i dijaspori, ova noć se obilježava posebnim vjerskim sadržajima i programima.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.