Pogledajte vježbu Oružanih snaga BiH i EUFOR-a

Vijesti 11. jun 201816:57 > 17:07
N1

Grupa demonstranata na Manjači pokušala je probiti kordon Oružanih snaga BIH - naravno, samo u koordiniranoj vježbi Oružanih snaga i EUFOR-a. I naša ekipa došla je do Manjače helikopterom, gdje smo prisustvovali ovom treningu. U prilogu Aide Hadžimusić pogledajte kako su vojnici nadjačali demonstrante, ali i veličanstvene rizore BiH iz vazduha.

“Na ovaj način ustvari želimo da praktično pokažemo djelovanje i sinhronizaciju svih aktivnosti između OS BiH i EUFOR-a. Jedan od temeljnih postulata da bi OS BIH bile spremne da izvršavaju svoje zadatke, jeste da imaju efikasnu i multifunkcionalnu obuku, kako unutar BiH, tako i van BiH, ali i sa partnerima. Jedan od najznačajnijih partnera u ovoj oblasti je EUFOR”, kazao je general-pukovnik Senad Mašović, načečnik zajedničkog štaba OS BiH.

“Ovo je jasan znak da se naše jedinstvo i saradnja protežu od generala, sve do vojnika na terenu. Veoma sam impresioniran saradnjom naših snaga i snaga OS BIH. Ovo je bio veoma dobar zajednički zadatak. Zadovoljan sam načinom na koji su djelovali. BiH i OS nisu više samo neko kome treba sigurnost, već neko ko pruža sigurnost, kao u Afganistanu ili u Africi. To pokazuje da naša saradnja ima smisla”, istakao je generalmajor Martin Dorfer, komandant EUFOR-a.

Generali su stigli i u kamp Dubrave kod Tuzle. Tom prilikom su posjetili oklopni bataljon 5. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ova brigada izvodi operacije vojne odbrane zemlje. Po naređenju pruža pomoć civilnim vlastima prilikom prirodnih i drugih katastrofa. Učestvuje i u operacijama podrške miru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.