Pandurević: Mislim da su i oni svjesni da su ti zakoni loši

Vijesti 11. jun 201818:34 > 18:39
N1

Direktor Udruženja poslodavaca Federacija Bosne i Hercegovine Mladen Pandurević kazao je za N1 da je spreman da se kladi da Zakoni o porezu na dohodak i doprinosima neće biti usvojeni. Gostujući u emisiji Dan uživo, podsjetio je da je jedini MMF-ov uslov da se ova dva zakona pošalju u parlamentarnu proceduru.

“Mislim da su i oni svjesni da su ti zakoni loši, a pogotovo se ovako dva važna zakona teško mogu usvojiti tri mjeseca pred izbore,” naglasio je.

Šta konkretno njegovo usvajanje znači za građane?

“Prva posljedica bi bila to da bi stranke koje su na vlasti izgubile izbore. Da bi cijena rada u privredi se bitno povećala, a u javno sektoru se bitno smanjila. Svi koji imaju ispod prosječne plate bi primali manje, dok svi koji imaju više bi primali više,” kaže Pandurević.

On je naglasio da nije tačno da se smanjuju doprinosi za 20 posto, jer da bi bili na istom neoporezivi dio bi trbao biti 800 do 900 KM.

“Mi smo predlagali da bude hiljadu. Bitno bi povećali plate, bitno bi se smanjilo socijalno nezadvoljstvo i bitno bi se povećala bi potrošnja,” rekao je.

Pojasnio je da što više građani troše, pune se budžetsi i vanbudžetski fondovi.

“Nama je žao što je Vlada stala negdje na pola puta. Ti zakoni imaju neke reformske stvari u naznakama i žao mi je što nisu imali hrabrosti da to dovedu do kraja. Ako su već išli tri mjeseca pred izbore, onda su trebali to uraditi i to bi se bitno odrazilo na rezultate glasanje,” kazao je.

Pandurević misli da to nije urađeno zbog pritiska međunarodnih finansijskih institucija, i izrazio negodovanje zbog podaničkog odnosa naših vlasti prema MMF-u.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.