Burne reakcije: Šta novi zakoni Vlade FBiH donose radnicima

Vijesti 16. jun 201815:29 > 15:32
N1

Dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević izjavila je da se svakog građanina u BiH dotiču novi zakoni o doprinosima i porezu na dohodak koje je Vlada, u formi prijedloga nedavno utvrdilan i uputila u parlamentarnu proceduru.

Ovim se u cjelosti uređuje oblast te izbjegava neujednačenost u smislu stopa, osnovica i obaveza doprinosa, naglašavaj u Vladi.

Predloženim zakonima nisu zadovoljni ni poslodavci ni sindikati. Poručuju da se rješenja ponovno traže preko radnika koje imaju najmanje plate.

Ukoliko zakoni budu usvojeni, poslodavci će biti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak u iznosu do 700 KM mjesečno. Iznad toga se oporezuje, osim plate, i naknade za obrok i regres.

Dohodak od 700 do 1.500 KM oporezivat će se sa 10%, a sa 20% dohodak iznad 1.500 KM.

Predložena zakonska rješenja predviđaju smanjenje zbirne stope doprinosa sa sadašnjih 41,5 posto na 33,5 posto i sastoji se od naknade za penziono osiguranje 18,5 na bruto platu 13,5 posto na zdravstvo i 1. 5 posto na nezaposlenost

“Ovi Zakoni važni su za same uposlenike jer do sada je bilo veliko učešće neoporezivih primanja, pa su često radnici imali male osnovice za uplatu doprinosa pa samim tim male mirovine kad bi odlazili u mirovinu. Sva primanja koja se primaju iz radnog odnosa ili mimo radnog odnosa se operezuju i ulaze u osnovicu za obračun mirovinskog”, kazala je Jelka Miličević federalna ministica finansija.

Ovim zakonima biće harmonizorane i osnovica i stope u cijeloj zemlji, nagalašavaju u Vladi, a na pitanje o neutralnom efektu odgovaraju:

“Prosti račun kaže da tamo gdje su plate do 400 KM gdje su naknade i regres sudjelovale 50 posto ukupnnim isplatama naravno da utiču. Nešto neznatno su viši troškovi na najnižim platama, oni se inveliraju na razne prosječne plate. To je neutralan utjecaj. Sa povećanjem plaće, ukupni troškovi za zaposlenog će biti niži.”

No za poslodavce i sindikate, ovo nije neutralan efekat već ponovno udar po onim koji imaju najmanje. Plate sa osnovicom do 500 maraka ima 170.000 radnika, što je više od 40 posto ukupne privrede, upozoravju u udruženju poslodavaca

“Prva posljedica usvajanja ovog Zakona da bi stranke koje čine vlast izgubile izbore. Desilo bi se to da bi se cijena rada u privredi bitno povećala, a cijena rada u javnom sektoru bitno smanjila. Svi koji imaju ispod prosječne plate primali bi manje, a oni koji primaju više od prosječne plate imali bi značajne benefite”, upozorava Mladen Pandurević iz Udruženja poslodavaca Federacije

Protiv malverzacija pojednih poslodavaca koje su plaće isplaćivali kroz neporezivi dio, Vlada se treba boriti inspekcijom, a ne udarom na radnike, poručuju u sindikatu.

“Stav sindikata od ranije je poznat. Oni traže skidanje poreza sa plate do 1.000 KM koliko će sada iznositi prosječna plata sa proširenom osnovicom. Nisu isključili ni mogućnost protesta, ako Vlada nastavi istrajavati na zakonskim rješenjima”.

“Generalno zbog svih ovih događanja vezano za Sindikat, odndono nerada ESV več duži peririd nismo bili u prilici da aktivno sudjelujemo u izradi ovog prijedloga, niti su naše sugestije ispoštovane povećanej osnovice koja je bila oporezivana. Definitivno ćemo se boriti da nova rješenja koja se nameću budu na tere radnika”, poručuju.

U Udruženju poslodavaca su uvjereni kako Zakon neće proći parlamentranu proceduru. Zbog protivljenja kantona jer se proširenjem osnovice značajno umanjuju kantonlni prihodi, s druge strane dolaze izbori. Zanimljivo je da su ovaj put rekacije stranaka uglavnom izostale na prijedloge Zakona koji bi se uskoro mogao naći u Parlamentu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.