Počinje podnošenje otkaza u zdravstvenim ustanovama TK-a

Vijesti 18. jun 201818:05 > 18:11
Izvor: N1

U zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog kantona od sutra počinje individualno podnošenje otkaza doktora medicine i stomatologije.

Doktori su nezadovoljni svojim, ali i statusom javnog zdravstva, a prvenstveno činjenicom da ih, kako navodi predsjednik Štrajkačkog odbora Sindikata doktora medicine i stomatologije TK-a, Vlada ne uvažava kao socijalnog partnera.

Iskreno se nadaju da će se, ovim povodom, oglasiti i kantonalna Vlada i Skupština od koje očekuju vanrednu sjednicu posvećenu samo ovoj temi.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Sindikata doktora medicine i stomatologije TK-a Admir Suljić istakao je da je njihov osnovi zahtjev da budu socijalni partneri i da im se prizna reprezentativnost kao u svim ostalim kantonima te da potpišu kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u osam drugih kantona.

Sa sastanka je poručeno da je 1.030 doktora medicine i stomatologije od ukupno 1.119 zaposlenih u TK-u dovedeno pred svršen čin davanja individualnih otkaza. Još uvijek očekuju da se, ovim povodom, oglase Vlada i Skupština TK-a.

“zbor je jednostavan. Ili da se uvažimo kao doktori i da možemo sebe zastupati ili da se uruši zdravstveni sistem u TK-u. Nadamo se zdravom razumu i vanrednoj sjednici Skupštine TK-a”,  poručio je.

U većini zdravstvenih ustanova otkazni rok je sedam dana pa se očekuje da u tom periodu reaguje vlast jer, kako navode iz Štrajkačkog odbora, njihov cilj nije samo poboljšanje njihovog statusa, već i unapređenje javnog zdravstva, odnosno želja da pacijenti ubuduće što manje idu u privatne klinike ili na liječenje u inostranstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.