Talić-Gabriel: Dijaspora je uložila mnogo u BiH

Vijesti 22. jun 201818:19 > 18:23
N1

Ogromne su investicije dijaspore i ne bih kalkulisala o brojkama, kazala je Đemila Talić-Gabriel, počasna konzulica BiH u regiji Novi Južni Vels. Tvrdi da je dijaspora u Australiji zainteresovana da glasa, ali da se taj proces mora pojednostaviti.

“Sav novac koji se investira, ide u prave svrhe. Jučer smo bili u posjeti UKCS i oduševili smo se izgledom nove zgrade za mentalne bolesnike. Bila sam u Melburnu u posjeti gdje je naša sugrađanka bila u mentalnoj bolnici i ostala sam šokirana u kakvim je uslovima bolnica. Bila sam danas i u sigurnoj kući i mogu reći da je tamo Zapad za Australiju”, kazala je.

Istakla je da u Australiji ima 18.000 ljudi porijeklom iz BiH, ali da je pretpostavka da je taj “broj mnogo veći”.

Talić-Gabriel je ukazala da je bh. dijaspora u Australiji zainteresovana da glasa, ali da je proces glasanja “nezgodan”.

“Jako je nezgodan proces glasanja i nepristupačan je za starije ljude. Oni ne mogu glasati putem interneta, ne znaju ni kako ga upotrijebiti. Dešavalo se da puno porodica se registrira za glasanje, a da niko ne dobije formulare za glasanje. U počasnom Konzulatu smo organizirali da ljudima pomognemo u procesu glasanja”, kazala je Talić.

Kazala je da će na predstojećoj Konferenciji bh. dijaspore u Bihaću biti fokus kako da dijaspora investira u BiH.

“Najveće baziranje će biti kako pospješiti investicije dijaspore – da im objasnimo procese. Kao uspješna žena sam prošla kroz tu administrativnu torturu. Naslijedili smo iz komunističkog sistema tu nepotrebnu administraciju”, zaključila je Talić-Gabriel.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.