Fajon za N1: Štite interese entiteta umjesto građana BiH

Vijesti 26. jun 201817:46 > 17:51
N1

Tanja Fajon, članica Evropskog parlamenta iz Slovenije za N1 je kazala da je optimizam ono što rješava probleme, te da je Bosna i Hercegovina postigla neki napredak kada su reforme u pitanju - ali je pred državom još mnogo posla.

Je li BiH spremna za izazov zvani EU?

“Danas je bio važan dan za mene, imala priliku razgovarati sa važnim akterima u državi. Željela bih biti optimista. Uvijek kažem, optimizam rješava probleme. BiH je postigla neki napredak kada su u pitanju reforme i reformska agenda, ali puno je potrebno učiniti. Očekujem više motivacije, da se radi brže, da svi političari nude odgovornost prema narodu. BiH je u poziciji da radi svoj posao dalje zbog građana”, kazala je.

Na sceni u BiH je oštra retorika, dosta podijela, ličnih stavova, sve u jeku predizborne kampanje, a malo je građana u svoj priči. Kako to izgleda kada se posmatra sa strane?

“U kampanju je BiH ušla brzo, jer je izgubila vrijeme. Do izbora je tri mjeseca, to je vrijeme kada bi trebala da odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije. Proces EU reformi je zastao prije. Moj osjećaj – puno političkih emocija, frustracije sa jedne i sa druge strane, političara i građana. Nas koji pratimo šta se deašva, u teškoj smo situaciji. Želimo da se nastavi proširenje EU na Zapadni Balkan. Tu su političari koji se više svađaju, nisu spremni na kompromise”, poručila je dodavši:

“Politika kompromisa i suradnje je ključna za BiH.”

Koliko su političari u BiH spremni na kompromise?

“Sigurna sam da postoje iskreni političar, ali i oni koji nisu. Previše danas sam čula onih koji su rekli ‘ja sam tu da zaštitim interese svog entiteta i naroda’. Kao građani BiH – očekujem da štite interese cijele BiH”, kazala je.

Istakla je da su prosperitet, život građana, ekomske i socijalne reforme bitne.

“Ja se nadam da će na odgovorima raditi odgovorno i odgovoriti na nova pitanja. To nije neki popravni, nego dodatna objašnjenja. U Briselu se očekuje ako se to desi, da će se lakše zalagati za BiH. Treba sačekati. Evropska komisija ima godinu dana do kraja mandata. Nije vrijeme za nove incijative, ozbiljnost potrebna sa obje strane”, poručila je Fajon u programu N1.

Ove godine bilo je pozitivnih momenata, koji su to po?

“Jutros sam čula da je bih napravila oko 67 posto reformske agende. Trebalo bi biti više, dva zakona su Zakon o radu i Zakon o penzijama”, rekla je a spomenila je važnost Zakona o krivičnom postupku zbog borbe protiv kriminala i korupcije, te sloboda medija.

Govorila je Fajon o samitima u Briselu i Londonu, a očekuje da će se priznati napredak oko reformske agende.

“Grupa poslanika je slala pismo liderima EU da je sada važno da otvaraju pregovore za Albaniju i Makedoniju. Kada je BiH u pitanju, da se prizna napredak. Bitno je da zdržimo momenat dinamike proširenja, za koju se nadam da će nastaviti“, poručila je Fajon.

Govorila je o odnosima BiH i Hrvatske, kao susjednih zemalja, kazavši da je postignut veliki napredak u proteklih 20 godina u smislu odnosa zemalja regije generalno.

“Bojim se u porastu je nacionalizam i populsitičke retorike, mladi odlaze iz BiH iz regiona. Suradnja je bitna, sve nacionalističke retorike i podjele nisu korisne”, izjavila j Fajon dodavši da Hrvatska i BiH moraju sve da učine da rješe otvorena pitanja.

“Političari nemaju snage za kompromis, da rade za interes svih građana obje strane, a ne za vlastiti i politički mandat. Hrvatska je dobra susjeda, ima iskustvo proširenja, to je težak i dug proces i da pomogne BiH”, izjavila je fazon.

Govorila je o migrantskoj krizi, zajendičkoj za cijelu Evropu,

“Znam da postoji nekoliko hiljada migranata koji su više manje u tranzitu. Tu bi država trebala da koordinira. Pomoć ljudima u tškoj situciji je prioritet. Potrebna su sredstva i finansije. EU treba da ima jasnu tu politiku, ne samo kada je bezbjednost u pitanju. Moramo se baviti izvorom krize. Nije to jednostavno, trebamo da u regionu radimo zajedno, da poštujemo pravila”, poručila je.

Nada se da će se naći rješenja koja će vratiti solidarnost u Evropsu uniju i sa druge strane napraviti više legalnih puteva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.