104 godine od atentata: Gavrilo Princip – heroj ili zločinac

Vijesti 28. jun 201816:50 > 17:05
N1

Na današnji datum obilježava se 104. godišnjica otkada je Gavrilo Princip u Sarajevu izvršio atentat za austrougarskog prijestolonasljednika, Franza Ferdinanda. Obilježavanje historijski važnog događaja, koji se smatra povodom za početak Prvog svjetskog rata ni ovog puta nije prošao - bez politike današnjice.

104 godine poslije – traje debata: heroj ili zločinac. Delegacije lokalne vlasti Republike Srpske poručuju – Gavrilo Princip je heroj i potvrda da je srpski narod uvijek je težio oslobodilačkim vrijednostima.

Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo je istakao da je srpski narod bio “lider za slobodu”.

“I danas kada je jako teško u svijetu dokazati nažalost da je srpski narod taj narod koji je lider za slobodu na ovom području mi danas ističemo ulogu i Gavrila Principa i heroja mlade Bosne i svih onih koji su dali živote za sva ova područja”, rekao je Ćosić.

Nezaobilazno povezano – tadašnje i sadašnje, iako je 104 godine prošlo. Ipak dovoljno decenija, čini se, da stvori konfuziju.

Danko Vučetić, zamjenik gradonačelnika Istočno Sarajevo, smatra sljedeće:

“Svi znamo kako je to bilo i uticaj tadašnje Austrougarske i tadašnjeg Beča je i do današnjeg nepoznat u tim tadašnjim dešavanjima, tzv. tadašnji uticaj Beča na sva ta dešavanja koliko je svjesno doprinio da dođe do Prvog svjetskog rata”.

Ipak, pokret Mlade Bosne treba pamtiti po propagiranim idealima – a ne samo po ovom činu, tvrdi historičar i diplomata Slobodan Šoja.

“Mladobosanci su bili ljudi koji nisu bili opterećeni nacionalno i religijski i oni su stalno propagirali ljubav u narodu između muslimana, katolika i pravoslavaca. Po tome njih treba pamtiti. Kada neko ubije nekoga, oca i majku troje maloljetne djece – to nije herojstvo, to je jednostavno jedno ubistvo koje se može osuditi”.

U Muzeju Sarajeva brojni turisti koji i na današnji dan uče o ovom događaju. Ne baveći se herojstvom, znaju da se radi o historijski i geopolitički važnom trenutku za cijeli svijet.

“Ne znam baš mnogo, ono što znam je da je Prvi svjetski rat počeo poslije atentata. To je otprilike to“, kazao je Sam Campbell, turista s Novog Zelanda.

A za muzej je upravo najvažnije da turisti dolaze. Danas su imali priliku vidjeti i repliku automobila u kojem su se Franz Ferdinand i njegova supruga vozili u Sarajevu.

Muamer Fazlić, muzejski pedagog je podsjetio:

“Danas se navršava pune 104 godine od atentata – različita su mišljenja. Zadovoljni smo posjetom, turista ima iz čitavog svijeta, kao što i sami vidite”, rekao je Fazlić.

104 godine poslije, njegovati historijsku baštinu i činjenice – zadatak je kulturnih institucija. Njegovati politički narativ – ostaje u naslijeđe političarima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.