Jahić: Iza neumskog zaleđa može se raditi jedan tunel

Vijesti 29. jun 201809:10 > 09:16
N1

Munir Jahić, univerzitetski profesor, komentarisao je u Novom danu najavu početka izgradnje Pelješkog mosta koji je najavljen za sljedeći mjesec. Jahić kaže daje bio na lokalitetu i vidio da se gradilište uređuje. Rješenje vidi u izgradnji tunela iza neumskog zaleđa.

Ako dođe do izgradnje Pelješkog mosta Jahić upozorava da bi bio narušen suverenitet Bosne i Hercegovine.

Ako bi došlo do početka izgradnje mosta bilo bi prekršeno nekoliko stvari. Javnost već zna a stručna javnost već dvanaest godina na to upozorava bio bi narušen suverenitet Bosne i Hercegovine onako kako je priznato od strane Ujedinjenih nacija. To je jedna vještačka tvorevina koja će zatvoriti slobodan izlaz prema Međunarodnim vodama Jadrana. To za pomorsku zemlju kao što je Bosna i Hercegovina ne bi smjelo da se desi”, kazao je Munir Jahić.

Vlasti u Bosni i Hercegovini su jako usporeno i vrlo kasno djelovale na najavu početka izgradbnje Pelješkog mosta a vrijeme je prolazilo.

“Vladajuće strukture u Bosni i Hercegovini koje su zadužene za tu oblast imam utisak da su jako usporeno i vrlo kasno na to djelovale a vrijeme je prolazilo. U međuvremenu nisu ni poduzete sve aktivnosti da se pokuša sa Hrvatskom dogovoriti i ono što je nužno, granice na jadranu pa i na sjeveru pa tek onda da ovo bude tema. Preskakanje preko toga dovodi u situaciju da BiH mora vrlo ozbiljno skrene pažnju gospođi koja dolazi iz EU kao i drugim strukturama pravnog karaktera koje na određen način prate ovakve stvari. To je nužno”, naglasio je Jahić.

Za razgovor nikada nije kasno.

“Razgovor je uvijek korisna stvar, pogotovo kada se radi o susjednim državama. Niko ne osporava pravo Hrvatske da poveže svoja područja na određen način ali to mora biti na korektan, stručno i pravno ispravan način. Taj način je da se iza neumskog zaleđa može raditi jedan tunel koji bi omogućio povezivanje hrvatskog područja bez ikakvih posljedica. Bilo kakva fizička prepreka iznad mora, u nivou mora pa čak i ispod nivoa mora predstavlja smetnju za konvenciju Ujedinjenih nacija”, istakao je on.

Ako nema dogovora slijede sve one stvari koje bi BiH kao pomorska država morala da preduzme kod institucija Evrope i UN-a, zaključio je Jahić.

Pogledajte video gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.