Savjeti za građane koji putuju u Hrvatsku, Srbiju, CG…

Vijesti 29. jun 201809:49 > 09:55
N1

Građani Bosne i Hercegovine prije putovanja van zemlje važno je da se dobro informišu i pripreme, jer se pravila koja vladaju na graničnim prelazima moraju poštovati. O tim pravilima i korisnim savjetima razgovarali smo sa glasnogovornikom UIO-a BiH Ratkom Kovačevićem.

Šta treba da znamo kada putujemo na godišnji odmor, šta i koliko čega možemo ponijeti?

UIO na svojoj web stranici ima informacije praktično po državama u koje naši građani najčešće putuju gdje su prikazane odredbe koje trebaju poštovati kako ne bi imali probleme. Naši građani najčeće putuju u Hrvatsku i tu vrijede pravila EU. Ono što trebaju svakako znati je da ne mogu nositi proizvode biljnog i životinjskog porijekla, tu prije svega mislim na meso i mesne proizvode. Građani mogu unijeti ličnu prtljagu. Također moram reći, kada je u pitanju prenos novca, da svaki iznos veći od 10.000 eura mora biti prijavljen ili može doći do oduzimanja novca.

Koji je najmanji iznos novca koji putnik mora imati?

Različita su iskustva. Ne raspolažem sa informacijom koji je to iznos koji traže u Hrvatskoj. Postojali su slučajevi da su građani vraćeni zbog nedovoljne količine novca, a situcije su bile različite zavisno od graničnog prelaza. Bitno je istaći da ukoliko naši građani ostaju duže od 48 sati da bi trebali prijaviti svoj boravak inače bi mogli biti kažnjeni. Kazne se kreću oko 600 kuna.

Prenos tehnike?

Što se tiče tehničkih aparata, ukoliko neko nosi veći broj vrlo je dobro uraditi listu i to prijaviti carinskoj službu gdje se ta lista provjeri i ispečatira i u momentu povratka postoji dokaz da su to naši građani iznijeli iz BiH. Isto tako kada se pređe granica BiH to se može prijaviti carinskoj službi druge države, bolje je da građani koji nose vrijednu opremu da prijave opremu kako ne bi imali problema. Moram upozoriti građane na prenos akcizne robe, cigareta i alkohola, dozvoljen je unos jedne šteke cigareta i jedne litre žestokog alkoholnog pića i do pet litara vina. Te sve pojedinosti stoje na našoj web stranici.

Pravila za kućne ljubimce?

Pravila za gotovo sve zemlje su slična. Neko ko vodi kućnog ljubimca vrlo je bitno da posjeduje određenu dokumentaciju koja dokazuje da je ljubimac cjepljen, da se vodi u registru i da za njega postoje sve isprave. S tim moram reći da ukoliko se radi o većem broju životinja da se ne može ići na sve granične prelaze, nego samo na prelaze gdje postoji veterinarska stanica.

Korisni savjeti?

Bitna informacija prilikom izlaska iz zemlje EU, iz Hrvatske, na dan povratka njihov putna isprava mora vrijediti najmanje još šest mjeseci, da se ne bi našli u situaciji da taj pasoš vrijedi manje od šest mjeseci prilikom napuštanja carinskog područja EU. Isto tako veliki broj građana koji nosi određe lijekove moraju znati da za taj prenos lijekova mora postojati dokumentacija za korištenje, pogotova kada govorimo o lijekovima koji sadrže psihotropnu tvar – tu je ograničen unos. U Hrvatskoj je, na primjer, maksimalno korištenje do pet dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.