Zatvaranje svih kolektivnih naselja u BiH 2020. godine

Vijesti 02. jul 201817:53 > 18:00
N1

Kroz projekat CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope za zatvaranje 121 kolektivnog centra, u kojima danas živi više od 7.200 građana BiH. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH.

Na taj način će biti zatvoreni svi kolektivni centri u RS i Brčko Distriktu i više od 76 % u FBiH. Za dvije godine trebao bi se zatvoriti i najveći kolektivni centar u Federaciji Mihatovići kod Tuzle.

Izet Pinjić sa porodicom više od 20 godina živi u kolektivnim naseljima. Preživljava snalazeći se kako zna i umije.

“Nemam se gdje vratiti. Ja sam podnosio molbe ali nikad me niko nije pozvao da bi se ja vratio, da mi nešto naprave. Tako da sam tu više od 15 godina”, kazao je Izet Pinjić, Han Pijesak.

Mihatovići su jedno od najvećih kolektivnih naselja u državi gdje uslovi stanovanja više nisu dostojni života, tvrde mještani.

“Boga molim da odavde odem što prije negdje. Bilo gdje. Ja da imam uslov da sebi mogu napraviti bilo šta, ja bih otišla”, istakla je Sedina Mustafić, Kamenica.

“Jednostavno da se osamostalimo da živi svako svoj normaln živjeti. Ovdje se baš osjećamo da je više nenormalno živjeti”, naglasila je Sadija Salihović, Zvornik.

Raseljena lica iz Mihatovića bit će smještena u 156 stanova. Projekat košta više od osam miliona maraka, a Grad Tuzla učestvuje sa dva miliona.

“U ovom naselju ostaje 29 porodica i osam samaca koji nisu riješeni. Ali mi nastojimo pribaviti sredstva da se riješi i taj manji dio problema, s obzirom na 500 onih koji će biti useljeni tamo”, istakao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Za rješavanje ovog problema, TK dobio je 60 miliona maraka kao kanton koji je najviše zbrinuo raseljenih ali podržao i povratak. Zatvaranje svih kolektivnih naselja u BiH predviđena je 2020. godine nakon 25 godina čekanja. Vlast tvrdi da jednostavno nije bilo novca.

“Ovaj projekat CEB II je negdje oko 40 miliona eura za FBiH, znači, 80 miliona maraka. Plus učešće opština koja su veća od 20 miliona što zanči da je to 10, 15 federalnih budžeta”, kazao je Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

“121 kolektivni centar ćemo riješiti preko kreditnih sredstava i zaduženja države. Ostalih do 154 kolektivna centra, razliku će riješiti Federacija i Republika Srpska iz svojih sredstava”, naglasila je Semiha Borovac , ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Novi stanovi i novi zidovi, daju nadu za neki bolji život, poručuju u ovom naselju.

“Oni u nekom isčekivanju žive da se riješi trajno to njihovo pitanje. To je dug period od 23 godine. Dvije genereacije su rođene ovdje. Oni jedva čekaju da više ovdje završe”, naglasio je Midhat Vrabac, upravnik Kolektivnog naselja Mihatovići.

Na pitanje koliko bi Vam značio novi stan, Izet Pinjić iz Han Pijeska kaže:

“Sve! Sve u životu!”

Od 300 osoba koje danas žive u kolektivnom centru Mihatovići, njih 180 preselit će se u nove stanove u naseljima Miladije i Solina. Jedan dio njih neće jer imaju uslove da se vrate u prijeratna boravišta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.