Azra Latić: Ne stigmatizirajmo porodice stradalih djevojaka

Vijesti 03. jul 201808:46 > 09:30
N1

Azra Latić, supervizor i porodični psihoterapeut u JU Porodično savjetovalište KS je istakla da se zbog promijene sistema vrijednosti malo vrijednuje neko ko je dobra osoba. Naglasila je važnost pružanja podrške, a ne stigmatizacije porodica tri djevojke koje su u petak stradale u saobraćajnoj nesreći u Sarajevu.

“Zabrinjava me usmjerenost na materijalno – kako nas roditelja koji smo samo usmjereni kako da zaradimo, pa tako i na insistiranju da djeca uspiju bez obzira na način kako će uspjeti. Promijenio se se sistem vrijednosti, okolnosti su se promijenile. Nespremni smo dočekali promjene. Pustili smo vrijednosti koje smo imali. Malo vrijednujemo nekoga ko je dobra osoba. Malo je solidarnosti koju smo imali. Sve je postali pitanje moći na društvenom planu”, mišljenja je Latić.

Osvrnula se na slučaj stradanja tri djevojke u saobraćajnoj nesreći na autoputu A1 na petlji Butile kod Sarajeva.

“Ne mogu da se ne dotaknem porodice koja doživljava tragediju. To je trautmatsko iskustvo za porodicu. Važno je da ne stigmatiziramo ove porodice, već da im pružimo podršku. Proces žalovanja traje do godinu dana, a u ovom slučaju će vjerovatno trajati i duže”, objasnila je.

Komentarisala je ulogu video igrica u životu mladih ljudi.

“Video igrice daju utisak da je moguće iskusiti brzine, to je nešto što im daje adrenalin i osjećaj besmrtnosti. Imaju odsustvo realne mogućnosti rizika”, istakla je.

Navela je zbog kojih problema im se stanovništvo obraća za pomoć.

“Sve nam se populacije javljaju sa simptomima disfunkcionalnog porodičnog sistema. Uočili smo da je roditeljstvo najugroženija kategorija kojoj treba pomoći. Imali smo niz opsežnih aktivnosti pomoći roditeljima i profesionalcima koji se bave djecom i adolescentima. Javljaju nam se adolescenti zbog zastoja u fakultetskom obrazovanju, prekida partnerstva, zbog okolnosti u kojima su zbunjeni u sudaru tradicionalnog i modernog. Jako je puno anksioznosti i napada panike”, zaključila je Latić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.