UKC: Ljekari i roditelji zadovoljni oporavkom djevojčice

Vijesti 03. jul 201817:17 > 17:23
Anadolija

Trinaestogodišnja djevojčica iz opštine Jezero, koja je krajem maja hospitalizovana u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci u teškom zdravstvenom stanju nakon što je potonula u jezeru Đol dok je učila plivati, odlično se opravila i vjerovatno neće imati neuroloških smetnji, rečeno je danas na konferenciji za novinare u UKC-u.

Ljekari koji su brinuli o djevojčici u ovoj zdravstvenoj ustanovi kažu da ona normalno razgovara i čita, te da je juče sa Odjeljenja pulmologije Klinike za dječije bolesti upućena na fizikalni tretman u Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Doktor Miroslav Zotović”.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je da su timskim radom dokazali da i najteži pacijenti mogu da budu uspješno izliječeni u ovoj ustanovi.

On je naveo da je, osim zaposlenih u UKC-u, u borbi za život djevojčice učestvovala i specijalista internista-intenzivista iz LJubljane Vojka Gorjup.

Đajić je zahvalio Gorjupovoj, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske koje je u roku od par minuta poslalo svog vozača po profesoricu Gorjup u Sloveniju.

On je rekao da je UKC Republike Srpske prostorno, kadrovski i opremljenošću jedan od najboljih kliničkih centara u regionu.

“Najbitnije za nas, ali i za stanovnike Republike Srpske je da smo osposobljeni da liječimo najteže pacijente – od beba rođenih sa samo pola kilograma pa do najstarijih pacijenata”, rekao je Đajić.

On je istakao da je prioritet UKC-a da unapređuje rad intenzivnih jedinica, kako na pedijatriji, tako i u novom centralnom bloku.

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Peđa Kovačević rekao je da je djevojčica primljena u teškom stanju i da joj je život bio ugrožen.

“U momentu prijema otkazalo joj je više organa, a na prvom mjestu imala je teško oštećenje plućne funkcije. Nije mogla da diše i razvila se akutna povreda pluća koja kod odraslih ljudi nosi smrtnost veću od 60 odsto ako se ne zbrine adekvatno i brzo”, kaže Kovačević.

Kovačević ističe da je najveći problem predstavljala funkcija mozga. “Kada se neko duže nalazi u slatkoj vodi sve ćelije mu oteknu i na taj način dolazi do poremećaja funkcije mozga”, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, djevojčica je imala težak problem sa srčanom funkcijom i krvnim sudovima, a došlo je i do popuštanja bubrežne i jetrene funkcije.

On je rekao da je UKC u prva 24 časa pružio prvu pomoć resursima kojima raspolaže ova zdravstvena ustanova.

“S obzirom da se radilo o vrlo teškom otkazivanju pluća, stupili smo u kontakt sa profesorkom iz LJubljane. Uz njenu pomoć smo mašinom za vještačka pluća uspjeli da sačuvamo plućnu funkciju djevojčice”, kaže Kovačević.

On je dodao da su se nakon toga borili za funkciju mozga i da su djevojčicu držali u stanju terapijske hipotermije.

Stojislav Konjević iz Klinike za dječije bolesti UKC-a kaže da je oporavak djevojčice tekao izuzetno brzo i izrazio zadovoljstvo zbog srećnog završetka.

Nermina Omić, majka trinaestogodišnje djevojčice, ispričala je agoniju kroz koju je porodica prošla u posljednjih mjesec dana i zahvalila svima koji su pomogli da se njeno dijete izbori za život.

Ona je zahvalila mladićima koji su njenu kćerku spasili iz vode i Službi hitne pomoći što je brzo regovala.

Omićeva je zahvalila i načelniku opštine Jezero Snježani Ružičić, koja je aktivirala sve institucije i ljekare, a posebnu zahvalnost izrazila je zaposlenima na UKC, direktoru Vladi Đajiću, te doktorki Gorjup iz Slovenije, kao i svima koji su pomogli u borbi za život njene kćerke.

Trinaestogodišnja djevojčica iz Jezera, učenica sedmog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić” potonula je krajem maja u jezeru Đol dok je sa sestrom učila plivati, nakon čega ju je iz vode izvukao izletnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.