Mašović za N1: Opet su među žrtvama djeca

Vijesti 03. jul 201818:40 > 19:41
N1

Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine do sada su spremni posmrtni ostaci 35 žrtava. U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida. Amor Mašović iz insitituta za nestale osobe BiH kazao je da uz ovih 35 osoba koje će biti ukopane 11. jula, njih 43 je identificirano.

”Najmanja po broju identificiranih žrtava za koje su njihove porodice odlučile da se izvrši ukop. Najmanja po tom broju dženaza, zajednički ukop žrtava genocida u Srebrenici do sada. Sve je manji broj onih koji nisu pronađeni, podsjećamo od 8 372 zabilježena imena na spomen zidu, nešto više od 1 200 nije pronađeno ili nije identificirano. 200 je pronađeno, ali u ovom času njihove porodice ili nisu spremne da pristupe dženazi zbog nekompletnosti ili što imaju veći broj članova porodice pa zato čekaju da se svi članovi porodice pronađu i da se onda obavi zajednički ukop”, ispričao je gost N1.

Mašović je kazao da su identificirane 43 osobe ali njhove porodice iz razloga u koje ne želi ulaziti se nisu odlučile za ukop.

“Uz ovih 35 koji će biti ukopani 11. jula njih 43 je identificirano. To znači njihove porodice su potpisale zapisnik o identifikaciji, ali iz razloga u koje mi ne želimo ulaziti oni nisu donijeli odluku o ukopu. Imamo još 124 preliminarno identificirane osobe. Osobe za koje je nedvojbeno, naučno utvrđeno da su to oni jer imamo potvrdu putem DNK metode identifikacije da su to oni. Njihove porodice još nisu pristupile zvaničnom činu identifikacije. Znači nisu potpisali zapisnik o identifikaciji. U nekim slučajevima jer je tek nedavno izvršena preliminarna identifikacija. U nekim slučajevima jer su neke porodice u inostranstvu pa nisu došle u BiH jer moraju lično pristupiti u identifikacioni centar u Tuzlii. U nekim slučajevima se radi o nekompletnim slučajevima, tijelima, pa porodica ne želi potpisati taj zapisnik”, kazao je Mašović.

U onim slučajevima gdje se definitivno ne može utvrditi identitet pristupiti će se zajedničkom ukopu u okviru memorijalnog kompleksa u Potočarima.

“Samo u onim slučajevima gdje se definitivno ne može utvrditi identitet, ni DNK niti klasičnom metodom prepoznavanja odjeće, dokumenata, najvjerovatnije prema odluci udruženja, srebreničkih udruženja koji okupljaju žrtve genocida, pristupit će se zajedničkom ukopu u okviru memorijalnog kompleksa u Potočarima, u nekoj vrsti osarijuma ili kosturnice gdje će smiraj naći ti sitni dijelovi kao što su falange pristiju, ruku, nogu ili djelićI koji su karbonizirani, spaljeni ili jednostavno koji su u tolikoj mjeri kontaminirani da je nemoguće izolirati DNK”, istakao je on.

11. jula će biti ukopana žena koja je bila u šestom mjesecu trudnoće.

Nema velikih izmjena u odnosu na prijašnje dženaze. Opet su među žrtvama djeca. Podsjećam, oko 500 djece, mlađih od osamnaest godina su žrtve genocida u Srebrenici, od onog broja 8372. Među žrtvama ima i žena. Ovaj put situacija je specifičnija jer se radi o ukopu žene koja je bila u šestom mjesecu trudnoće. Zove se Remzija Dudić koja je 1995. imala dvadeset godina. Njen muž Nijazija je imao 22 godine. Oni su nađeni zajedno u grobnici koja je posljednja masovna grobnica pronađena 2016. godine na području općine Vlasenica, Rašića Gaj. Kada su u pitanju maloljetnici, dvojica su imali 16 godina, Ibrić Vesid, Feris Mehmedović, dvojica sedamnaestogodišnjaka, Edin Burić i Muhamed Alić. Najstarija žrtva Šahin Halilović, koji je imao više od 71 godinu kada je ubijen”, rekao je Mašović.

10. jula u Londonu će bit održana konferencija, samit o Zapadnom Balkanu na kojem je planirano formiranje Londonske grupe. Mašović je kazao da je ovo prvi put da se internacionalizuje problem rješavanja pitanja nestalih u regionu bivše Jugoslavije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.