Ribić nakon oslobađanja 'Siminih četnika': Iznenađen sam

Vijesti 03. jul 201821:30 > 21:44
Anadolija

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je oslobađajuću presudu protiv šestorice pripadnika jedinice „Simini četnici“ za ubistvo 27 romskih civila i za rušenje džamije u selu Skočić kod Zvornika u julu 1992. godine.

U obrazloženju Sud, između ostalog, navodi da prisustvo optuženih na mjestu izvršenja masakra ne dokazuje da su oni učestvovali u zločinu. Ova presuda je pravosnažna, što znači da ne postoji pravo žalbe višoj sudskoj instanci.

Presuda potvrđuje da Sud smatra da su preživjele žrtve nevažne, izjavio je u reakciji za N1 Zijo Ribić, koji je preživio zločin Siminih četnika, kada je imao svega osam godina. Svi ostali članovi njegove porodice, ovaj zločin – nisu preživjeli.

”Ja sam očekivao nekako malo drugačije tu odluku, ali nažalost kako je – tako je. Poslije druge odluke, mislio sam da će možda i smanjiti te godine ili tako, ali kad sam čuo oslobađajuću presudu, stvarno sam se iznenadio. Ustvari, šalju jednu poruku da jednostavno nije im stalo za nas žive koji smo svjedočili, da smatraju da mi nismo živi niti išta, da smo čak nevažni u tome. Stvarno sam iznenađen jer meni to šalje jednu poruku da Sud koji je, da kažem, međunarodni, ne želi da radi kako treba svoj posao”, rekao je Ribić u razgovoru za N1.

Početkom ratnih sukoba 1992. godine ni Skočić nije bio pošteđen razaranja i masovnih ubistava. Po prisilnom odvođenju civila iz Skočića u selo Malešić, počela su strijeljanja. Zijo, tada osmogodišnji dječak, od tada više nije vidio nikog iz svoje porodice, a i sam je bio teško ranjen.

Odrastao je u dječijim domovima i danas ističe da bi njegovi roditelji bili ponosni da mogu vidjeti da je postao pošten i vrijedan čovjek koji ih nikada ne bi osramotio.

Zijo je svjedočio u Beogradu. U masakru u Skočiću stradalo je devet članova njegove uže porodice.

Kompletnu presudu pogledajte na OVOM linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.