Solak: Zastava BiH će biti na vježbi "Srbija 2018"

Vijesti 04. jul 201810:28 > 10:29
FUCZ

Odlukom Vlade Republike Srpske na vježbi "Srbija 2018" koja će se održati u oktobru na širem području Beograda ne smije biti obilježja Bosne i Hercegovine, bar ne kada je u pitanju Republička uprava civilne zaštite i njeni pripadnici koji će učestvovati na ovoj vježbi.

S druge strane, iz Federalne uprave civilne zaštite, kažu da će njihova 34 pripadnika nositi državna obilježja na ovoj vježbi koju zajednički organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova – Sektora za vanredne situacije Srbije i Euroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije koji je glavni mehanizam za pružanje pomoći civilima za vrijeme elementarnih nepogoda NATO-a.

“To su timovi Bosne i Hercegovine. Ovo nije vježba entiteta, ovo je učešće Bosne i Hercegovine. Morat će tamo biti zastava BiH. Ako žele biti dio međunarodnih timova, moraju se predstaviti iz koje su zemlje. Naše uniforme na jednoj strani ramena imaju oznake Federalne uprave civilne zaštite, a na drugom ramenu je znak BiH. Tako su sve zemlje u svijetu definisane. Vidjet ćemo kakav će biti stav NATO-a i zemlje koja prima međunarodnu pomoć. Moraju biti zastave BiH, nije ovo vježba entiteta”, kazao je za N1 Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Kako je naveo, scenarij vježbe su velike poplave i urušeni objekti.

“Tražili su od Bosne i Hercegovine u kojem kapacitetu može odgovoriti, FUCZ će poslati svoj USAR (Urban search and rescue team) tim, tim za spašavanje u urbanim uslovima, u slučajevima ruševina i klizišta. Cijeloj toj vježbi će prethoditi aktivnosti licenciranja našeg tima”, kazao je Solak.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske je krajem maja na sjednici donijela nekoliko zaključaka koji se tiču učešća pripadnika Civilne zaštite RS na navedenoj vježbi. Kako se navodi u jednom od zaključaka, pripadnici Civilne zaštite RS obavezni su da tokom sprovođenja operativnih aktivnosti nose uniforme sa oznakama pripadnosti civilnoj zaštiti Republike Srpske, bez obilježja BiH, te da u kampu gdje će biti smješteni timovi iz Republike Srpske bude istaknuta zastava Republike Srpske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVOna ovom linku.