Jerlagić: Tražimo kompromis onoga što je najbolje za BiH

Vijesti 04. jul 201817:17 > 17:21
N1

Lider SBiH Amer Jerlagić danas je za N1 kazao da je održan novi sastanak predstavnika političkih stranaka sa Lars Gunnarom Wigemarkom i američkom abasadoricom u BiH Maureen Cormack.

Povod ovog sastanka bio je nastavak reformi u BiH. Jedna vrsta akcionog plana, nastavka reformske agende za period 2018 – 2022 bez želje da kritikujemo šta se uradilo, šta nije u ovom mandatu u kojem je aktuelna vlast imala značajnu podršku međunarodne zajednice. Nažalost, nije se desilo ništa dobro, bilo je previše etno nacionalnih tenzija. Današnjim razgovorima smo vidjeli kod svih spremnost da se uđe u projekat akcionog plana reformi. Svjesni smo da se dosta toga nije uradilo, ali zašto ne krenemo na smanjenje poreskih obaveza na platu, zašto ne reći da imamo užasno dug period dobivanja građevinske dozvole“, kazao je Jerlagić.

Smatra da je poenta sastanka bila “preprema pred naredni mandat”.

Ovo je priprema za naredni mandatni period da vidimo ko je spreman kada dobije dio vlasti. Možda je ovo neka poruka, što bi narod rekao “išaret” neki da vidimo ko je spreman. Govorimo o javnom sektoru, kriminalu, korupciji i onda neko preko noći izmjeni krivični zakon FBiH. Tražimo jedan kompromis onoga što je bilo najbolje za BiH“.

Izbori?

Svi imaju neku svoju priču, svoje ankete. Mi smo radili unutar našeg projekta, našu anketu, sve glasače propitivali i ta brojka se sada kreće na nivou onoga što smo imali 2010. godine za nivo FBiH a to je negdje oko 80-90 hiljada glasova. Pored glasača iz SBiH, očekujem podršku neutralnih građana ili drugih partija koje nemaju kandidata“, istakao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.