NSRS: Usvojen set zakona za povećanje plata

Vijesti 04. jul 201820:49 > 20:51
N1

Narodna skupština Republike Srpske na 28. posebnoj sjednici večeras je usvojila 17 zakona, među kojima je i set zakona o povećanju plata u RS-u, kao i Strategiju borbe protiv korupcije u RS od 2018. do 2022. godine.

Usvojeni su po hitnom postupku zakoni o radu, porezu na dohodak, o platama zaposlenih u organima uprave RS-a, u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a, u oblasti prosvjete i kulture RS-a, u javnim službama RS-a, u institucijama pravosuđa RS-a, prijedlog zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS-a i o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u RS-a.

Prema ranijim najavama, iznos neoporezivog dijela plate povećaće se sa 200 na 500 KM, što će omogućiti povećanje plata za oko 30 KM, dok će se najniža primanja zaposlenih u javnom sektoru povećati za 50 KM. Planirano je da budu povećane augustovske plate koje se isplaćuju u septembru.

Posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a danas nisu prisustvovali poslanici opozicije koji su skupštinsku salu napustili nakon glasanja o izvještaju Anketnog odbora o stradanju Davida Dragičevića jer su poslanici vladajuće koalicije bili suzdržani prilikom glasanja o ovoj tački redovne sjednice koja je završena u prijepodnevnim časovima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.