"Neće biti političkih predstavljanja 11. jula u Potočarima"

Vijesti 05. jul 201815:13 > 15:18
Fena

Posljednji sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a Srebrenica" iz jula 1995. godine održan je danas u Potočarima na kojem je usaglašeno da su svi pododbori završili svoj posao i da je sve spremno za obilježavanje 23. godišnjice genocida.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida Nermin Alivuković kazao je medijima da se na ovogodišnjem „Maršu mira“ očekuje se oko šest hiljada osoba.

“Prema jučerašnjim informacijama mi imamo sada oko četiri hiljade prijavljenih učesnika „Marša mira“, s tim da očekujemo između pet i šest hiljada, ne računajući maratonce, bicikliste, i druge. Nama je došao prijedlog da kamion s tabutima stane u Konjević Polju, tačnije u mjestu Kaldrmica, kako bi učesnici Marša mira odali počast. Učesnici „Marša mira“ su sami tražili da stane kamion s tabutima, i nadamo se da će se to ispuniti”, rekao je Alivuković.

Alivuković ističe da još nije poznat broj zvanica na dženazi 11.jula u Potočarima, dodajući da neće biti nikakvih političkih predstavljanja.

“Ono što se zna je da se će neko na komemoraciji obratiti uime Organizacionog odbora, Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz Haškog tribunala”, rekao je Alivuković.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari danas je počelo kopanje mezara u koje će biti spušteni posmrtni ostaci 35 novoidentifikovanih žrtava genocida u Srebrenici, koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi 11. jula.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.