"Rana će biti bolna dok pravda nije u potpunosti izvršena"

Vijesti 06. jul 201813:34 > 13:45
N1

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je tokom komemoracije o genocidu u Srebrenici da je stradanje hiljada ljudi 1995. godine jedno od najtežih poglavlja ljudske povijesti.

“Ovo je sjećanje na sve njih koji su našli smiraj i za one koji još nisu pronađeni”, rekao je dodavši da je potrebno iskazati solidarnost sa preživjelim članovima obitelji žrtava.

Jandroković se prisjetio i svih ostalih “tragedija i žrtava velikosrpske agresije” i dodao da sjećanje otvara stare rane.

“Posebno otvara rane srebreničkih žena, koje se izgubile čitave obitelji. Komemoracija mora biti i obilježavanje i njihovih sjećanja i osjećaja”, naglasio je.

Tvrdi da nema tih riječi koje bi ublažile bol, te da jedino preostaje iznijeti poniznost i duboko poštovanje, kao i solidarnost sa srebreničkim majkama i sestrama, koje moraju nastaviti svoje živote sa trajnim bremenom tragedije.

“Komemoracija nije samo simbolična. Mora biti povrda da smo izvukli pouku za mlađe naraštaje, jer Srebrenica se nije smjela ponoviti, a jeste. I svi zločini se nisu smjeli ponoviti, a ipak jesu”, naglasio je.

Jandroković je kategoričan da žrtve rata i agresije moraju ostati kolektivnom sjećanju, kao trajni podjsetnik kako se “iznenada, brzo i tragično ljudsko dostojanstvo može pretvoriti u ponor nesnošljive okrutnosti”.

Srebrenička rana još boli. Ona će biti bolna sve dok pravda nije u potpunosti izvršena i svi počinitelji zločina kažnjeni“, kazao je dodavši da “svako poricanje zločina novo je proživljavanje tragedija za preživjele“.

“Prihvaćanjem istine i onoga što se dogodilo možemo graditi budućnost”, kazao je Jandroković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.