Dubrave: Ekipe došle do jednog tijela, četiri osobe poginule

Vijesti 22. feb 201510:16 > 10:21
N1

Na površinskom kopu Dubrave kod Živinica usljed odrona velikih količina zemlje zatrpano je nekoliko osoba koje nisu zaposlene u ovom rudniku, potvrdio je portparol MUP-a Tuzlanskog kantona Izudin Šarić. Ekipa N1 televizije, koja se nalazi na licu mjesta je saznala da su četiri muškarca izgubila život.

Šarić je rekao da se za sada ne može govoriti o broju stradalih, jer se trenutno vrši uklanjanje obrušene zemlje i dodao da su na licu mjesta policija, dežurni tužilac, federalni rudarski inspektor i čete za spasavanje.

Prema nezvaničnim informacijama stradala su četiri muškarcam A.D., E.H., A.A. i A.Š.. Ekipe tragaju za stradalim, a N1 saznaje da su došli do jednog tijela te traktora i prikolice koji su uništeni. Tužilac i hitna su na mjestu tragedije. 

Novinarskim ekipama nije dozvoljen ulaz u krug rudnika, pa niko nije mogao da potvrdi informaciju o broju poginulih. Sam put to rudnika je težak, pa se ekipe probijaju kroz blato kako bi došle do kruga rudnika

Ispod obrušene zemlje nalazi se bager u vlasništvu Rudnika, koji služi za iskopavanje uglja, kao i traktor kojim su lica došla da iskopavaju ugalj“, rekao je Šarić i dodao da će otkopavanje potrajati, jer se obrušila velika količina zemlje.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

“Radi se o tri osobe. Jedna osoba, koja je zadobila lakše tjelesne ozljede, zatražila je ljekarsku pomoć”, kazao je Izudin Šarić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. 

Međutim, Ersija Ašćerić Mujedinović, portparol Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla kazala je da je ta osoba, inicijala M. D. upućena na Kliniku ali je odbila hospitalizaciju. 

On je rekao da se ova nesreće može dovesti u vezu sa zemljotresom koji se dogodio noćas oko 22:30 na tuzlanskom području.

Kako je dalje kazao Šarić, Policijska stanica Živinice je zaprimila prijavu, a na lice mjesta izašli su kantonalni tužilac, Uprava policije MUP-a TK, te ljudi iz Rudnika. 

S obzirom da se radi o većoj količini zemlji, kako je jutros upoznala tužiteljica, danas će se pokušati pristupiti ljudima, ali će iskopavanje potrajati. Tu je i Četa za spasavanje iz Rudnika Kreka, kao i rudarski federalni inspektor“, rekao je Šarić. 

Ispred Rudnika nalaze se članovi rodbine i prijatelji kopača, koji su zatrpani ispod velikog sloja zemlje.

Iz Policijske uprave Živinice rekli su da uviđaj još nije gotov te da još ne mogu davati službene informacije.