Mostarski ronioci spremni pomoći dječacima sa Tajlanda

Vijesti 09. jul 201818:19 > 18:22
N1

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u speleo ronjenju, ali i osposobljenim ljudima koji su voljni pomoći zarobljenim dječacima na Tajlandu, članovi ISS-a u Mostaru iskazali su spremnost da odgovore na ovaj izazov.

U prilog im ide prošlogodišnja vježba sa roniocima iz Slovenije i Hrvatske u Zelenoj pećini u Blagaju, čiji je scenarij bio sličan nemilom događaju na Tajlandu.

“Kao da smo naslutili sličan scenarij, radili smo vježbu gdje ronilac ušao u pećinu, ronio par stotina metara, izašao u suhi dio i tu se povrijedio, pa smo tog ronioca iznijeli na način kako rade spasioci na Tajlandu”, pojasnio je Goran Mitrić, potpredsjednik ronilačkog kluba Neretva i instruktor ronjenja.

Ovo je kategorija ronjenja kojim se bavi veoma mali broj ronilaca, jer je izuzetno zahtjevno i opasno, priča Goran. Mnogi je rangiraju na prvo mjesto po opasnosti i broju stradalih u pećinskom ronjenju. A s obzirom na to da na spašavanju dječaka na Tajlandu rade ekipe britanskih i tajlandskih ronilaca, pomoć iz BiH vjerovatno neće biti potrebna.

No članovi ISS –a stavili su se na raspolaganje, iako i sami imaju pune ruke posla – utapanja, potrage, spašavanja, osiguranja – uvijek su dostupni, brzi i profesionalni. Posao je kažu zahtjevan, ali prije svega ističu humanost.

“Teško je tražiti utopljenike, teško je tražiti kad su djeca u pitanju to je najteže i jako je teško raditi potrage u tekućoj vodi. Bili smo ove zime u Sarajevu kada su se dva momka utopila, tražili smo ih danima, vidljivost je bila nikakva, minusi su bili napolju, a potraga je uvijek neizvjesna”, ispričao je Mitrić.

Goran je inače jedan od najboljih bh ronilaca koji je našoj ali i svjetskoj javnosti postao poznat kad je svojom hrabrošću i brzom intervencijom spasio život Meksikancu za vrijeme prošlogodišnjih Red bull skokova u Mostaru. Ljubav prema ronjenju prenio je na suprugu, koja je, kako tvrdi, jedini tehnički trimix ronilac-žena u državi.

“Meni je pod vodom divno, ja uživam, izuzev ovih slučajeva kad su potrage u pitanju, kad se traže tijela, to je neugodno”, kazala je Sanja Mitrić.

Ključne stavke pri spašavanju su kako tvrde, fizička spremnost , brza intervencija , ali i dobra oprema.

“Jedna smo od kvalitetnije opremljenih službi , pomogla nam je CZ HNK i gradska CZ, ali mi se godinama sami finansiramo, tako da se vremenom nakupilo puno kvalitetne opreme”, poručio je Zoran Vlaho, načelnik ISS-a.

No kada nisu na dužnosti, svi oni uživaju u rekreativnom ronjenju jer je Hercegovina bogata zanimljivim lokacijama za speleoronioce, najzanimljivija su Kraška vrela, mnoga od njih su neistražena, a privlače veliki broj ronilaca iz raznih krajeva svijeta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.