Izvlačenje nastradalih traje satima, porodice ogorčene

Vijesti 22. feb 201515:10 > 15:18
N1

Na Površinskom kopu tuzlanskog rudnika Dubrave izvučeno je beživotno tijelo jednog nastradalog kopača koji je od sinoć ostao zatrpan pod zemljom u rudniku.

Na licu mjesta nalaze se i brojne porodice i prijatelji još trojice kopača, koji su još uvijek zatrpani i za kojima se traga.

Kako su istakli, ogorčeni su na spasilačke ekipe, jer proces otkopavanja teče sporo. Naglasili su kako je nesreća u pomenutom rudnika bila “neizbježna “, jer je oprema u rudniku, kako su rekli, itekako stara i neispravna, uključujući i traku za odvoz uglja

Mještani su ranije kazali kako su kopači mladići koji su nelegalno vršili eksploataciju uglja u rudniku. Prema informacijama sa terena, do obrušavanja zemlje unutar rudnika došlo je nakon slabijeg zemljotresa u blizini Kalesije koji se dogodio sinoć iza 22 sata. 

Prvi izvučeni, Mersad Dedić izvučen je bez težih povreda a on je, nakon što je upućen u UKC Tuzla, odbio hospitalizaciju te nakon toga otišao kući. Otkopavanje i spašavanje preostalih rudara unutar kopa još uvijek je u toku.