Sergei Polunin govorio za N1: Upoznajte "lošeg dečka" baleta

N1

Čovjek koji je otvorio Exit 2018 zove se Sergei Polunin. On je zajedno sa Almazian Symphony izveo performans na temu ličnih sloboda - što je i moto ovogodišnjeg festivala. Polunin je neko koga zovu "bad boy ruskog baleta", a 2014. godine razmišljao je o okončanju plesne karijere.

Onda se desio Hosier i spot za pjesmu “Take Me To Church”. Za N1 je kazao da je to momenat koji mu je prelomio karijeru. To tada je bio relativno nepoznat publici, a nekoliko godina kasnije postao je vrlo prepoznatljivo lice koji ima novi plan za balet kao umjetnost. Plan ostvaruje upravo zbog etikete “bad boya”.

“Volio bih da balet bude dostupan novoj publici. To je korak k tome. Balet mora biti dostupan publici. To je budućnost baleta. Inače će umirijeti i neće biti relevantan. Ovako evolvira, uz nove tehnologije, umjetnike, želim vidjeti gdje će otići”, rekao je u razgovoru za N1.

“Poznajem tu industriju. Ništa se novo ne dešava. Nije više ni relevantna. Za novu publiku balet mora biti prihvatljiv. Balet ne smije da bude star, da se doživljava tako. Želim da ljudi misle da je to nešto posebno. Balet mora biti veći”.

Sergej Polunin sarađivao je sa velikim imenima Hollywooda, poput Kennetha Branagha i Jennifer Lawrence.

“Raditi s tim ljudima je velika prilika za učenje. Tako sam ja, nisam znao da glumim, ona je bila moj učitelj. Kenneth je nevjerovatan”, ispričao nam je.

Nastupao je u Bolshoi teatru – od kojeg je mnogo naučio.

“Naučio sam mnogo od teatra, zato se stalno krećem. Istražujem. Teatar je nevjerovatno iskustvo, sada sarađujem sa teatrima. Morate napredovati ili umirete kao umjetnik”.

Ranije pomenuti ključni momenat u karijeri mu je promijenio pristup plesu.

“Shvatio sam u kom pravcu idem. Ples je teško snimiti”, poručio je.

Na Exit festivalu nije mogao ostati duže, budući da mu poslovne obaveze to ne dozvoljavaju.

“Moram raditi, ali mora se i uživati. Nadam se da ću sljedeće godine moći pogledati više umjetnika ovdje”, poručio je.

Kompletan razgovor sa Sergejom Poluninom moći ćete pogledati uskoro na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.