Hasanović: Obilježiti stratiša ili će pasti u zaborav

Vijesti 13. jul 201818:09 > 18:09
Anadolija

U okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici Udruženja porodica stradalih posjetili su danas stratišta gdje je pogubljeno na hiljade Bošnjaka nakon pada Srebrenice. Posjetili su Novu Kasabu, Orahovac, Petkovce, Branjevo, Pilice i Kravicu gdje je bilo zatočeno više od 1.000 srebreničkih muškaraca i dječaka.

Jedan od onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici, Hasan Hasanović, inače kustos u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, u razgovoru za N1 izrazio je zabrinutost što bi zbog nedostatka spomenika ili nekih drugih obilježja ova stratišta vremenom mogla biti zaboravljena.

“Četrnaestog i 15. jula ovdje je ubijeno 1.200 muškaraca i dječaka, samo su dvojica preživjela i svjedočila su u Haškom tribunalu. Evo, i danas nalazimo čahure od pušaka i pištolja koje su koristili kako bi dokrajčili one koji su preživjeli. Ni ovo mjesto nije obilježeno, sa spomenikom, i bojim se da će zbog toga biti zaboravljeno”, kazao je Hasanović.

Mnoga prezimena više ne postoje u Podrinju, poručile su porodice bošnjačkih žrtava.

 “U mojoj kući više nema prezimena moga babe. Jakubović Mustafa je moj babo, Jakubović Sadet je moj brat, znači prezimena više nema”, istakla je Hajreta Salkić, dok je Munevera Mekanić dodala:

“Na ovoj lokaciji, grobnici, izgbila sam svekra koji je pronađen ovdje. Od našeg prezimena 17 Mekanića nema. Jako nam je teško dolaziti i svaki put je isto sve, ali šta ćemo? Ako mi ne budemo dolazile neće imati ko drugi”.

Kada Hotić iz Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa je u Kravici izgubila brata.

“Kada je moj brat Mustafa pokuša se spasiti, da dođe do Tuzle, presreli su ga sa mnogima i ovdje u ovaj hangar ga dotjerali. Tu su ih natrpali i mlatili kako su htjeli. Njegovo tijelo je identifikovano, a na tijelu nema nijednog traga od metka. Imaju smrskane karlične kosti i odsječena glava, što znači da je mučen i zaklan”, zaključila je Hotić.

Obilazak stratišta ubijenih Bošnjaka organiziran je dva dana nakon komemorativnog skupa u Memorijalnom centru Srebrenica- Potočari, gdje je ove godine smiraj našlo 35 identificiranih žrtva genocida.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.