Ademaj: Od sindikata očekujemo razumijevanje

Vijesti 16. jul 201816:44 > 16:49
Fena

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj ocijenila je opravdanim zahtjeve Sindikata radnika u zdravstvu KS za povećanje plaća, ali od Sindikata očekuje razumijevanje za iznalaženje razumnog i realnog rješenja.

Sindikat radnika u zdravstvu KS danas je održao polusatni štrajk upozorenja kojim traže da se poboljša pravno-ekonomski i socijalni status zdravstvenih radnika.

“Cijenim opravdanim da se plaće povećavaju u kontinuitetu i srazmjerno raspoloživim sredstvima, ali zahtjevi Sindikata radnika u zdravstvu KS i Sindikata doktora medicine i stomatologije vrijednosno iznose oko 26 miliona KM, a Vlada ne može osigurati tolika sredstva”,  naglasila je Ademaj.

Ministrica Ademaj smatra da prošle godine generalni štrajk u KS koji je trajao 22 dana ništa dobro nije donio građanima i pacijentima, a “naša je nesreća u tome što u KS imamo dva sindikata: Sindikat radnika u zdravstvu i Sindikat doktora medicine i stomatologije, te da oni ne žele da razgovaraju zajedno i ne mogu se ni na kakav način dogovoriti, iako smo pokušali te pregovore objediniti međutim nisu bili saglasni”.

“Vlada KS je ponudila sindikatima povećanje plaća iz sredstava od četiri miliona i 250 hiljada KM koje je osigurala rebalansom ovogodišnjeg finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS do kraja ove godine, dok bi za narednu godinu to značilo da se mora osigurati dodatnih 8.500.000 KM”, naglasila je ministrica Ademaj.

Ona očekuje od oba sindikata da imaju razumijevanje u pronalasku razumnog i realnog rješenja.

Istaknula je da je nemoguće ispuniti zahtjeve radnika do kraja godine jer to zahtijeva dodatnih 13 miliona KM, te navela da je problem osigurati za narednu godinu dodatnih 26 miliona KM, a ne može se procijeniti kakvi će prihodi biti ostvareni u narednoj godini.

“Mišljenja sam da nije dobro nekome odobravati neko pravo, pa ga onda ukidati. Želim da budemo potpuno realni i povećamo plaću koliko je to zaista moguće”, zaključila je ministrica Ademaj, te podsjetila i na odredbu iz Kolektivnog ugovora koja propisuje da se povećanja plaća ostvaruju u skladu s ostvarenim prihodima i raspoloživim sredstvima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.