"Klima bez dima": Građani podijeljeni o zabrani pušenja

Vijesti 17. jul 201819:51 > 19:54
Morguefile.com / Ilustracija

Inicijativa "Klima bez dima" već nekoliko mjeseci pruža podršku uvođenju zabrane pušenja u zatvorenim javnim prostorima u Bosni i Hercegovini, uz podsjećanje da Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima još čeka na provedbu.

U saopćenju za javnost Inicijative navodi se da je mišljenje javnosti još uvijek podijeljeno o tom pitanju, ali da je primjetno kako su teme koje se tiču zdravih životnih navika sve prisutnije u javnosti.

Ističe se da statistika pokazuje da su duhanskom dimu pušač i nepušač jednaki, ako borave u istom prostoru.

U Bosni i Hercegovini, učestalost pušenja je znatno veća nego u većini evropskih zemalja. Svaki treći stanovnik BiH je svakodnevni pušač, što je gotovo za polovinu više od evropskog prosjeka. Posebno, kako se navodi, zabrinjava podatak da je učestalost pušenja među mladima u BiH alarmantna.

Evropsko istraživanje o upotrebi duhana, alkohola i droga među mladima u dobi od 13-15 godina pokazalo je da čak 14,5 posto njih konzumira duhan ili neki drugi duhanski proizvod. Brojke su još ozbiljnije kada je u pitanju pasivno pušenje – izloženost djece duhanskom dimu u javnom prostoru, pa tako taj procenat ide do zabrinjavajućih 85 posto.

Sve to, kako se navodi u saopćenju, dovodi do toga da se u Bosni i Hercegovini zbog upotrebe duhana, aktivnog ili pasivnog pušenja, godišnje ugasi 9.000 života.

“Kao rezultat, ekonomski troškovi konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda u BiH su alarmantni: na godišnjem nivou oni iznose približno 900 miliona KM uključujući direktne troškove zdravstvenog sektora, kao i troškove vezane za gubitak produktivnosti zbog invalidnosti i preuranjene smrti. Samo u slučaju Federacije BiH, to bi predstavljalo troškove od približno 100 miliona KM za zdravstvo, od čega se barem jedna trećina može pripisati troškovima plaćenim iz vlastitog džepa pacijenata i 320 miliona KM ukupnih ekonomskih troškova pušenja”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da više od dvije trećine ljudi u BiH prepoznaje potrebu da se djeca i nepušači zaštite od izloženosti duhanskom dimu i podržava potpunu zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.