BiH jedna od zemalja u kojima je najopasnije razboljeti se

Vijesti 23. feb 201512:29 > 12:30
International SOS

Makedonija, BiH, Albanija i Kosovo nalaze se na listi londonske firme "International SOS" kao destinacije na kojima je najopasnije razboljeti se prilikom putovanja, prenijeli su makedonski mediji.

Analizu je, naime, objavo “Washington post”, a makedonski mediji, prenose da ona sadrži kartu svijeta na kojoj su posebno označene zemlje s najmanjim i najvećim rizikom za liječenje, ukoliko se putnici nađu u nevolji.  

Karta je, kako se navodi, napravljena na osnovu 300.000 medicinskih slučajeva koje je u 2014. zabilježila kompanija International SOS, inače, specijalizovana za zdravstvenu zaštitu i usluge u hitnim slučajevima za one koji putuju u inozemstvo.  

Zdravstveni izvještaj uzima u obzir opasnosti od zaraznih bolesti i infekcija kao i dostupnost i kvalitetu lokalne zdravstvene infrastrukture.  

“International SOS” obilježio je Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu kao visokorazvijene zemlje što znači da se u gradovima tih država može dobiti kvalitetna zdravstvena zaštita.  

Najveći dio istočne Evrope se vodi kao srednje rizičan, pa do visoko rizičnog, kao što su Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija i Kosovo.  

U istu kategoriju se ubrajaju i Bjelorusija, Moldavija i Ukrajina.