Donesena Uredba o visini godišnje naknade za javne ceste

Vijesti 23. feb 201513:29 > 13:32
Fena

Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici u Sarajevu donijela Uredbu o visini godišnje naknade za javne ceste koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila.

Pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Pavo Boban izjavio je za Fena da su novom uredbom predviđene suštinske promjene, a one se odnose, prije svega, na usklađivanje sa klasifikacijom motornih vozila koja je propisana direktivama EU te način obračuna i utvrđivanja visine naknade.  

“Visina naknada bi trebala ostati približno ista kao i dosad, tu nismo ništa mijenjali iz razloga što eventualno neke promjene u visini naknada trebamo uskladiti sa Republikom Srpskom”, istakao je Boban.  

Uredbom koja je bila u primjeni i na snazi od 2010. kada je donesen i Zakon o cestama Federacije BiH, propisane su odgovarajuće naknade koje su usklađene sa visinama naknada u Republici Srpskoj kako bi bile ujednačene obaveze plaćanja na razini BiH.  

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u Službenim novinama Federacije BiH.  

Boban je dodao da je razlog za donošenje nove Uredbe o visini godišnje naknade za javne ceste koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila i činjenica da se uredba nije primjenjivala u punom kapacitetu i da je primjetan pad prihoda po tom osnovu što je bio znak da nešto žurno treba mijenjati.  

“Zbog toga će se mijenjati način obračuna i način kontrole i praćenja primjene uredbe tako da se očekujemo više discipline, povećanje izvornih prihoda po tom osnovu i ustvari znatno više reda”, dodao je Boban.  

U okviru ove aktivnosti donijet će se i pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o uvjetima rada, organizacijskim i drugim uvjetima za rad stanica za tehnički pregled vozila kojim će se osigurati potpuna kontrola propisane visine naknade i plaćanje na odgovarajući jedinstveni račun otvoren za ove namjene.  

“Što se tiče paradoksa, da se povećava broj registrovanih vozila, a da istovremeno opada visina prikupljenih sredstava po tom osnovu, to i jeste glavni razlog što mijenjamo uredbu i način kontrole i praćenja primjene uredbe. Uvjereni smo da ćemo novim modelom zaustaviti taj trend. Analizirajući postojeće stanje zajedno s konsultantima koji su radili na studijskom istraživanju, došli smo do spoznaje da u ovom dijelu imamo znatno veći potencijal te da će primjenom nove uredbe i pravilnika prihodi po ovom osnovu značajno porasti”, dodao je Boban.