Dubrave: Tužilaštvo TK još ne može reći je li neko odgovoran

Vijesti 23. feb 201513:38 > 13:43
N1

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona ne može bilo šta procjenjivati ni zaključivati o nečijoj eventualnoj krivičnoj odgovornosti povodom nesreće na površinskom kopu Dubrave tuzlanskog rudnika Kreka dok ne budu urađene sve potrebne stručne analize i vještačenja, saopćeno je iz tog tužilaštva.

Obdukcija tijela nastradalih je završena, nalaz i mišljenje vještaka sudske medicine bit će proslijeđeni Tužilaštvu, navedeno je također.  

Danas je nastavljen uviđaj na rudničkom kopu, a cilj je utvrđivanje svih okolnosti koje su dovele do nesreće.

Kantonalnom tužilaštvu će biti proslijeđeni također izvještaji federalnog rudarskog inspektora i policije.  

Nakon dostavljanja ovih izvještaja će biti procijenjeno da li treba uraditi dodatna vještačenja i stručne ekspertize radi utvrđivanja svih uzroka nesreće i stanja na kopu prije nje.

Nesreća na površinskom kopu Dubrave, u kojoj su smrtno stradala četiri mlada muškarca, dogodila se u subotu oko 22.30 sati.

Poginuli su: Alem Dedić (22), Reuf Alibašić (28), Adel Šehić (27 ) i Edin Herić (19). Mersad Dedić je povrijeđen, pružena mu je ljekarska pomoć u Tuzli i pušten je na kućno liječenje.

Svi oni su iskopavali ugalj na ovom kopu, a četvorica su poginuli kad se obrušila veća količina zemlje s otkrivke i zatrpala ih.

Dežurni tužilac i timovi Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona te Policijske uprave Živinice izašli su na teren odmah nakon nesreće.  

Iz sigurnosnih razloga i neuslovnosti na terenu, uviđaj je počeo u nedjelju ujutro.

Prisustvovao je glavni federalni rudarski inspektor, navode iz kantonalnog tužilaštva.  

Tokom cijelog dana na terenu su bili i pripadnici Čete za spašavanje Rudnika Kreka i Jedinice za podršku iz kantonalne policije.

Popodne su izvučena tijela nastradalih mladića i prebačena u Univerzitetsko-klinički centar u Tuzli radi identifikacije i obdukcije koju je naredio dežurni tužilac.