Antisemitski grafiti na zgradama u Sarajevu i Tuzli

Vijesti 19. jul 201822:45 > 22:47
Fena

Jevrejska zajednica u BiH osuđuje dva incidenta u Tuzli i Sarajevu, kada su na stambenim zgradama u kojima žive članovi Jevrejske zajednice ispisani grafiti s antisemitskim porukama.

Jevrejska zajednica u BiH je uvijek isticala izostanak antisemitskih ispada u Bosni i Hercegovini kao pozitivan primjer bosanskohercegovačkog načina života i njegovanja dobrih komšijskih odnosa.

“Sa žaljenjem i ogorčenjem smo primili ovu vijest, svjesni da ovi incidenti neće narušiti dobrosusjedske odnose koje bosanskohercegovački Jevreji grade sa svojim sugrađanima drugih etničkih i vjerskih grupa. Apelujemo na nadležne organe da identifikuju i kazne počinioce u skladu sa zakonom”,  saopćeno je iz Jevrejske zajednice BiH.

Jevrejska zajednica u BiH osuđuje napade na pripadnike jevrejske zajednice kao i svaki govor mržnje i bilo kakav akt kojim se vrijeđaju nacionalna osjećanja građana, te poziva relevantne društvene faktore da se pridruže osudi ovih vandalskih djela i pruže podršku i zaštitu svojim sugrađanima, pripadnicima jevrejske zajednice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.