Istraga traje, roditelji tuguju: Htjeli su zaraditi 30 KM

Vijesti 23. feb 201518:11 > 18:21
N1

Danas je nastavljen uviđaj na rudničkom kopu Dubrave tuzlanskog rudnika Kreka, a cilj je utvrđivanje svih okolnosti koje su dovele do nesreće.

Danas je prazno mjesto za kompjuterom gdje je prije dva dana sjedio Edin Herić. Devetnaestogodišnji nezaposleni monter centralnog grijanja morao je birati između poljoprivrede i kopanja uglja. Majka ga je pokušala odgovoriti od kopa, ali bezuspješno.

“Svi su od toga su sakupljali pare. Dođu, umore se, ruke prljave… Stomak boli tovareći one štuke. Nije mene moj Edo poslušao. Ubio nas je zauvijek. Sebe i sve nas koje je ostavio iza sebe”, kaže za N1 majka stradalog mladića Sahba Herić.

“I ovdje je takva sredina da masovno svi ovi omladinci idu kopati ugalj, da djeca sebi zarade 20, 30 KM. Bolje i to nego da kradu. I to je čisto pošteno, donekle”, dodaje Mirsad herić, otac stradalog mladića.

Za jedan natovareni traktor odpet tona uglja, vlasnik dobije blizu 500 KM, a radnici po 30 KM. Edinov otac smatra da je nezaposlena omladina koja sakuplja ugalj, žrtva korumpirane mreže uposlenika rudnika.

Iz rudnika Dubrave nismo uspjeli dobiti komentar jer nam je rečeno da direktor ne želi davati izjave. Obdukcija tijela poginulih osoba je završena i nalaz i mišljenje vještaka sudske medicine će biti proslijeđen Kantonalnom tužilašvu, koje čeka i izvještaje federalnog rudarskog inspektora i MUP-a TK.

I dok uviđaj na kopu još traje, Sahba i Mirsad pripemaju dženazu svom sinu koji će biti ukopan sutra u Donjim Vukovijama.