Za legendarnu Lastu Stari i Novi nikada neće biti isti

Vijesti 23. jul 201817:14 > 19:54
Reuters/Dado Ruvić

Mostar obilježava godišnjicu obnove Starog mosta. Sama obnova simbola grada na Neretvi trajala je skoro sedam godina. Obnovljen je sredstvima Turske, Hrvatske, Italije, Holandije, Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj te Grada Mostara.

Karijera arhitektice Maje Popovac počela je neslučenim izazovom, saradnjom na obnovi Starog Mosta. No bio je to krupan zalogaj i za najiskusnije restauratore svijeta.

“Ovo je ustvari bio jedan od najvećih projekata koje je UNESCO uopšte poduzeo za svo ovo vrijeme djelovanja. Svaki dan koji sam ja provela na mostu je bio za mene jedan sve veći izazov. To je faksimilna kopija mosta koji je bio. Mi smo zajedno s našim kolegama radili, sa LGA radili laboratorijske nalaze, General Engineering iz Firence je radio projekat, Yapi Merkezi je radio bušenje. Znači, mi u principu imamo identičan most, on se nipočemu ne razlikuje”, kazala je Maja Popovac, arhitektica.

Za arhitekte i građevince stari i novi Stari most ne razlikuju se ni u milimetru. No emocije nemaju jedinicu mjere. Zato dva mosta za mostarsku lastu Emira Balića nikad neće ličiti jedan na drugi. Sa obnovljenog mosta nije nikad skočio.

“Ja sam učestvovao u otvorenju novog Starog mosta. Nekako sam simbolično baklje predao mladim skakačima koji će nastaviti tradiciju sa ovog mosta. A, sa onog mosta sam skakao preko 50 godina. Užasno, to je za mene bilo šokantno. Nisam mogao vjerovati da će neko moć narediti da se sruši jedno zdanje koje je bitisalo skoro 500 godina”, kazao je Emir Balić, legendarni skakač.

Ovo je danas slika na simbolu grada Mostara i jednom od svjetskih simbola mira. Turisti, skakači, gužve na kaldrmi.

Ali most je mnogo više i od kamena. Za hroničara grada Mostara i publicistu Zlatka Serdarevića Stari most je duša grada.

“Most je duša Mostara. Most smo svi mi ustvari, koji volimo taj grad i taj most. Ivo Andrić je za njega rekao: “Kad čovjek stane pred njega, on postaje miroljubiv.” On zaista ujedinjuje ne samo nas u Mostaru, Hrvate, Srbe, Bošnjake, Jevreje i ostale, nego ujedinjuje cijeli svijet. Vidite vi koliko tu fluktacije ima dnevno”, istakao je Zlatko Serdarević, publicista.

A jedan je turist valjda baš zato odlučio skokom bez nadzora čestitati Starom godišnjicu obnove. Incident se, kažu Mostarci, desi s vremena na vrijeme. Danas, srećom, bez posljedica.

Maestralni luk je preko četiri vijeka spajao dvije obale Neretve. Simbol mira preživio je dva svjetska rata, a u proteklom je 1993. godine srušen projektilima sa položaja HVO-a. Prije tačno 14 godina opet je izronio opjevani simbol grada na Neretvi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.