Mahmutčehajić: Bosna 'kost u grlu' fašizmu i nacionalizmu

Vijesti 23. jul 201820:03 > 21:04
N1

Rusmir Mahmutčehajić, akademik i nekadašnji potpredsjednik Vlade BiH bio je gost Dana uživo.

Trinaesta međunarodna konferencija “Jedinstvo i razlike u Evropi” bit će organizirana od 29. do 30. jula u Mostaru. U program Konferencije uključen je i program “Bosanska država u vidicima osporavanja i obnova: Uz knjigu Rusmira Mahmutćehajića “O antibosanstvu: Muke života u tuđim predstavama”.

Kad se rijetko pojavite u javnosti, to vas uvijek pitaju jer je tako. Zašto vas, nema više u javnom prostoru?

Mislim da je intelektualac odgovoran javnosti. Njegov posao je suštinski, rad pred otvorenim očima javnosti. Kada intelektualac radi bilo šta što etički ne može braniti mora biti sumnjivo. Dugo vremena sve o čemu razmišljam, na čemu radim prezentiram najširoj svjetskoj javnosti. Desetine mojih knjiga, stotine članaka objavljenih u našoj zemlji i širom svijeta su ono što mislim da je temeljno poslanje intelektualca i vršenje njegove odgovornosti. Zašto me nema više u novinama, na televizijama to bi trebalo pitati ljude koji taj posao obavljaju. Ja svoj posao radim i to je dostupno cijelom svijetu na brojnim jezicima.

Da li to znači da nema prostora za vas, za iskrenu riječ?

Sasvim sigurno bosanskohercegovački mediji, temeljito zarobljeni u lobističke, često ideologijski opskurne interese i funkcije dugo vremena su sustavno provodili moje isključivanje iz bosanske javnosti. Čine to i danas naravno misleći da se time nešto može uraditi. To je samo mračna strana jednog dijela bh. medija. Kao što vidite glas intelektualca niko ne može ušutiti. Danas ako pretražite to šta sam ja radio, vrlo jednostavno po bibliotekama svijeta, po svjetskim univerzitetima vidjećete da ti ljudi nisu ništa uradili. Oni su radili protiv sebe. Tačno je da u bh. javnosti moje zalaganje za bosansku pluralnost je smatrano nečim što bi trebalo ako je moguće pokriti, prikriti, pobijediti itd.

Kome je to u interesu?

Bosna u svom bitnom, historijskom sadržaju je u velikom obimu u dubini najplemenitija ljudska težnja. Da, mi smo različiti, različiti smo unutar jedne porodice, a da ne govorimo unutar jednog naroda. Različiti smo religijski, nereligijski itd. Ključno je pitanje kako time upravljati. Nacionalne države, ideja nacija ne trpi pluralnost. Ona ne trpi drugost, ona ga želi potčiniti. Bosna kao što vidite nije potčinjiva, pored brojnih zločina, pritisaka, nijednom od tih velikih nacionalizama koji su izgradili države, imali svoje vojske itd. Bosna jeste nacionalizmu, fašizmu i drugim ideologijama isključivosti “kost u grlu”. Ona se ne da svladati i nakon te velike duge patnje, primjene različitih postupaka na njenom razaranju koji i danas traju vidite Bosna se održava. Nije moguće održati društvo kao što je bosansko bez njegove unutrašnje snage. Kada pitate kome smeta, pa jasno, smeta ovim koji rade na razaranju Bosne. Koji rade na njenom osporavanju. To je na bosanskoj političkoj pozornici preovlađujuća, ideologijska, politička, a nerijetko i kartelska mafijaška struktura. Njoj zagovaranje Bosne u njenim etičkim idealima naravno da smeta i uvijek je smetalo i smetat će.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.