Sarajlić: Rudarstvo je rizična djelatnost

Vijesti 24. feb 201509:12 > 09:18
N1

U temi jutra Novog dana govorilo se o pogibiji četvorice mladića na površinskom kopu rudnika Dubrave kod Živinica. Još uvijek traju istražne radnje kako bi se otkrili uzroci nesreće u kojoj su stradala četiri mladića.

Zna se da su bili ilegalno na površinskom kopu rudnika Dubrave, gdje su prikupljali ugalj. Oni su ostali zatrpani kada se na njih obrušila ogromna količina zemlje.

Gost Novog dana bio je direktor proizvodnje EP BiH Senad Sarajlić.

Na pitanje kako se ova tragedija mogla desiti i kako se mogla spriječiti, Sarajlić je rekao: “Tragedija se nažalost desila. Osobe koje su došle na površinski kop, nisu trebale tu biti. Dodatna nesreća je što se desio i zemljotres. Govoriti je li se to moglo spriječiti nije baš podobno jer rudarstvo je rizična djelatnost”.

Na pitanje ko je kriv, Sarajlić je izjavio: “Istraga traje. Istražni organi neka urade svoj dio posla i utvrde odgovornosti sa svačije strane. Nastradale osobe su bile tu na svoju odgovornost. Vidjet ćemo jesu li poduzete sve mjere”.

Na pitanje da li postoje mjere zaštite pri ulasku na kopove, Sarajlić je kazao: “Postoje table upozorenja, kao i obezbjeđenje, odnosno osobe koje trebaju da spriječe neovlašten ulazak na kop”.

Na pitanje kako je moguće da nezaposlene osobe mogu prići površinskom kopu i kako prolaze pored obezbjeđenja, Sarajlić je rekao: “Puno je tih divljih puteva za ulazak i tako da je pitanje hipotetičko. Kako se može provaliti u zlataru?”.

N1

“Poznat je nelegalan ulazak na kop i svakodnevno se informiše policija o tome. Imali smo prije nekoliko mjeseci i napad na obezbjeđenje, mislim da je jedan od nastradalih krampom nasrnuo na obezbjeđenje”, dodao je Senad Sarajlić.

Na pitanje zašto se nije reagovalo na vrijeme, Sarajlić je prokomentarisao: “Reaguje se svakii put kada se to desi, ali rudnik nema nadležnosti da sprovodi dalje od prijave. Mi ne znamo ni da li će se sutra nastaviti dešavati ulazak na kop poslije ove nesreće”.

“Rudnik Kreka je samostalno privredno društvo i oni sprovode aktivnosti svoje nadležnosti, svaki put oni informišu organe koji su dužni sprovoditi mjere. Pitajte njih šta su poduzeli nakon brojnih pritužbi i prijava“, dodao je Sarajlić.