Reakcije u Srbiji nakon tvita Vjerice Radete

Vijesti 25. jul 201819:02 > 19:11
N1

Cinične i pakosne uvrede, koje je o rahmetli Hatidži Mehmedović, i žrtvama genocida u Srebrenici, napisala potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srbije, Vjerica Radeta, samo su posljednje u nizu.

Sramotna je i neljudska šutnja političke, intelektualne i vjerske elite srpskog naroda u Srbiji i BiH, na divljačke i morbidne uvrede, koje Milorad Dodik i drugi srpski zvaničnici, sve češće i agresivnije izriču, na račun žrtava genocida u Srebrenici i Bošnjaka općenito, stoji u saopštenju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića. A ni u Srbiji se ne stišavaju reakcije na riječi Vjerice Radete. Međutim, osim osuda, za sada nema reakcije tužilaštva, kao ni riječi o tome da li se potpredsednica Skupštine i dalje prepoznaje kao dostojna funkcije koju obavlja.

Prvo je nestao tvit…

A potom i profil Vjerice Radete na tviteru. Međutim, to ne znači da se nije dogodio. Dva dana kasnije, napisano je naoštrije osudila predsednica skupštine Maja Gojković.

“Izneti stavovi su neprihvatljivi i ni na koji način ne odražavaju stavove i vrednosti koje zastupa skupština Srbije. Narodna skupština Republike Srbije je predstavničko telo civilizovanih i pristojnih ljudi, kakvi i jesu građani Srbije. U ime Narodne skupštine i u svoje lično ime izjavljujem iskreno saučešće povodom smrti Hatidže Mehmedović”, kazala je Maja Gojković, predsjednica skupštine Srbije

Nakon potpredsjednice Vlade Zorane Mihajlović, na Radetin twitt reagovao je i potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić:

“Nemam adekvatne reči kojima bih opisao taj twitt. Sramno i neprimereno. Šta očekujem? Ne očekujem ništa, ne očekujem od bilo koga da povodom ovog tvita reaguje. Džaba nam bilo kakvo reagovanje ukoliko kao društvo ne smognemo snage da se izborimo s tim”, istakao je Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade Srbije.

Opozicija, sa druge strane, očekuje da se upravo država izbori sa riječima koje prevazilaze, kažu, čak i govor mržnje.

“Ne postoje reči kao prirodna reakcija na ono što se desilo, na ogoljeni govor mržnje, na zlo i na huškanje ljudi, obračun sa žrtvama genocida… Ja duboko verujem da jedini adekvatan odgovor narodne skupštine i građana koji su nas obavezali da u njihovo ime ovde govorimo je da se pokrene postupak za njeno razrešenje sa mesta potpredsednice narodne skupštine”, naglasila je Maja Videnović, Demokratska stranka.

Nevladin sektor predlaže radikalnije mjere i to za cijelu Srpsku radikalnu stranku.

“Ono što je ovde problematično jeste da se državno tužilaštvo nije oglasilo niti, ja pretpostavljam, misli da se oglasi. Veoma je važno da mi već jednom ovu stranku stavimo u okvire zakona, mislim da sada već možemo da govorimo o zabrani”, kazala je Maja Stojanović, Građanske inicijative.

Tužilaštvo se jeste oglasilo ali veoma šturo,  u Posebnom tužilaštvu za visoko – tehnološki kriminal Srbije kažu za N1 da im se “do danas nijedna osoba nije obratila ovim povodom”. Na pitanje da li će možda pokrenuti postupak po službenoj dužnosti – nisu odgovorili.

Dakle, osim što je narodna poslanica, Vjerica Radeta je ujedno i potpredsednica Narodne skupštine. To zapravo znači da raspravu o njenoj smeni u plenumu može da predloži najmanje 30 poslanika. Ima li ih skupština Srbije? Saznaćemo na početku sledeće sednice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.