Traži se pojašnjenje odluke o oporezivanju poklona u novcu

Vijesti 26. jul 201811:21 > 11:26
Morgue File (ilustracija)

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice kao vodeća institucija nadležna za saradnju sa iseljeništvom Bosne i Hercegovine zatražilo je od Poreske uprave Federacije BiH pojašnjenje odluke da oporezuje poklone u novcu.

Pojašnjenje je zatraženo s obzirom da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nije bilo konsultirano u vezi sa donošenjem navedene odluke koja je, kako navodi resorno ministarstvo, “s pravom izazvala veliko interesovanje ne samo iseljeništva nego i cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti”.

“Do dostavljanja odgovora Porezne uprave FBiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice želi još jednom ukazati na značaj koji bosanskohercegovačko iseljeništvo ima na ukupan društveno-ekonomski sistem BiH. Podsjećamo da su za novčane doznake iz inostranstva, a koje već duži niz godina predstavljaju stabilan izvor prihoda za Bosnu i Hercegovinu i čine 10-15 posto bruto društvenog proizvoda, najzaslužniji upravo građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a koji žive van granica domovine”, navode iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice poziva sve institucije u Bosni i Hercegovini da prilikom preduzimanja mjera i aktivnosti ili donošenja odluka koje mogu imati implikacije na naše iseljeništvo, prethodno obave konsultacije sa ministarstvom u cilju razumijevanja značaja iseljeništva i mogućih negativnih implikacija koje odluke institucija u Bosni i Hercegovini mogu imati po iseljeništvo.

“Iseljeništvo iz Bosne i Hercegovine je višemilionsko i predstavlja značajan društveno-ekonomski resurs kojeg svi u Bosni i Hercegovini moramo biti svjesni i zajedničkim snagama stvoriti uslove za značajnije ulaganje iseljeništva, ne samo u finansijskom smislu, nego i smislu ljudskog potencijala i prenosa znanja i iskustava na čemu Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice predano radi”, navedeno je u reakciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.